Curtea Constituţională se reuneşte, miercuri, pentru a relua în discuţie excepţiile de neconstituţionalitate cu privire la abuzul în serviciu, miza fiind, potrivit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, 3.200 de dosare în lucru pe această infracţiune şi prejudicii de peste 600 de milioane de euro de recuperat. Judecătorul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii, afirma, într-un interviu acordat marţi News.ro, că "ar fi timpul" ca CCR să ia o decizie, spunând că nu crede că mai sunt motive de amânare.

Curtea Constituţională a judecat aceste excepţii de neconstituţionalitate pe 24 mai, însă a amânat luarea unei decizii. Una dintre aceste excepţii a fost invocată de fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Potrivit sesizărilor, noţiunea de "abuz în serviciu" este neclar definită în Codul penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii. Potrivit articolului 297 din Codul penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Înainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constituţională, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat că o decizie de neconstituţionalitate dată de judecători ar duce la închiderea a peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

"În acest moment noi avem în lucru 865 de dosare privind fraude în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare sunt infracţiuni de abuz în serviciu. Noi investigăm faptele care rămân în competenţă după deciziile Curţii Constituţionale. Cetăţenii trebuie să fie îngrijoraţi când avem peste 800 de dosare de achiziţii publice cu prejudicii de milioane de euro şi să nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Într-un interviu acordat agenţiei News.ro, Laura Codruţa Kovesi a precizat că DNA are în lucru 3.200 de dosare în care anchetează fapte privind abuzul în serviciu.

"Aş vrea să precizez încă de la început că nu este o miză pentru DNA, este o miză pentru ţară şi pentru cetăţenii României. Am să vă explic şi de ce: în acest moment, noi avem în investigare 3.200 de dosare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Ce înseamnă acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro", a spus Kovesi, adăugând că o decizie de neconstituţionalitate va face ca aceşti bani să nu mai poată fi recuperaţi.

În privinţa deciziei Curţii, preşedintele CCR, August Zegrean, aflat la final de mandat în fruntea instituţiei, declara, în dimineaţa în care s-a judecat primul termen al dosarului, că "Dreptul nu zace, ci se dezvoltă, se adaptează la condiţiile sociale", astfel încât decizia din 2010 - atunci când Curtea a respins o excepţie de neconstituţionalitate similară - ar putea fi răsturnată.

"Este o problemă de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie să analizeze lucrurile. Nu poţi să trimiţi în judecată doar aşa, pentru că vrei tu, că eşti procuror. Trebuie analizate lucrurile şi în funcţie de asta se poate... Legea trebuie înţeleasă, trebuie aplicată. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Infracţiunile se stabilesc prin lege", declara preşedintele Curţii Constituţionale, subliniind că ce va putea face CCR este să arate unde Parlamentul şi Guvernul au greşit în stabilirea normelor, astfel încât nu se poate pune problema dezincriminării faptei.

Într-un interviu acordat marţi agenţiei News.ro, Augustin Zegrean a venit cu precizări suplimentare pe această temă.

"Este aşa un hăţiş legislativ încât poţi să greşeşti fără nicio vină. Când sunt 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti. Greu este să nu greşeşti. Desigur, nu vreau să vorbim despre abuzul în serviciu acum. Vom vorbi miercuri şi, după miercuri, veţi vorbi foarte mult, probabil, despre asta", a afirmat Zegrean.

El a spus, în interviu, că sunt multe state europene în care nu se face închisoare pentru abuz în serviciu: ”Sunt vreo 12 în care se face închisoare. În Germania, în Franţa, în Italia, în Spania se face. Dar sunt şi unde nu se face, în celelalte, multe”, a spus preşedintele CCR.

Pe tema abuzului în serviciu s-au exprimat şi alţi lideri politici şi oficiali, precum vicepremierul Vasile Dîncu. El şi-a exprimat speranţa că judecătorii vor spune "că abuzul în serviciu trebuie mult mai bine definit în legislaţia noastră”.

În cazul în care Curtea Constituţională va admite excepţiile de neconstituţionalitate în această speţă, Parlamentul sau Guvernul vor trebui să vină cu soluţii de punere în acord a legislaţiei cu decizia Curţii. Este posibilă şi o decizie de admitere parţială a excepţiei, în sensul că judecătorii pot spune că prevederile Codului penal cu privire la abuzul în serviciu sunt constituţionale, dar numai "în măsura în care" sunt respectate anumite condiţii, care vor fi precizate în motivarea deciziei.

SURSA News.ro