Parchetele au în lucru 137 de fapte constatate de Poliţie în timpul alegerilor locale şi fac verificări în cazul a 245 de sesizări raportate prin sistemul informatic al procesului electoral, a declarat, marţi, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Augustin Lazăr

Fiecare sesizare legată de modul de desfăşurare a alegerilor este verificată de procurorii de la parchetele teritoriale, incuzând şi alertele de tentative de vot multiplu semnalate de sistemul informatic, a spus Lazăr

"Mai există 137 de fapte constatate de organele poliţiei judiciare şi care sunt tot în investigare. Există, de asemenea, 10 persoane faţă de care s-au luat măsuri preventive. Organele judiciare se ocupă de verificarea tuturor acestor aspecte", a adăugat Augustin Lazar.

Procurorul general al PICCJ nu consideră o dovadă de neîncredere în justiţie faptul că alegătorii au votat candidaţi care au fost condamnaţi sau care se află în arest preventive, aşa cum este cazul lui Cătălin Chereceş, primarul din Baia Mare, spunând că "Justiţia îşi face datoria ei, iar alegătorii votează conform convingerilor lor". 

"Sunt 245 de sesizări care au rezultat din sistemul informatic, care marchează toate sesizările semnalate în astfel de împrejurări şi ele urmează să fie verificate, fiecare, pentru a se vedea dacă într-adevăr este vorba de un vot multiplu sau de greşeli de semnalare", a mai spus Augustin Lazăr. 

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat, luni la Palatul Victoria, că s-au înregistrat 245 de situaţii de posibil vot multiplu la alegerile locale, multe dintre acestea fiind însă testări ale sistemului informatic de către cetăţeni.

”Sistemul a generat automat aceste sesizări. Multe dintre aceste situaţii au fost verificate şi nu s-au confirmat. Au fost multe situaţii în care cetăţenii au vrut pur şi simplu să verifice dacă într-adevăr sistemul funcţionează şi avem multe situaţii în care au votat la o secţie, au ieşit şi s-au dus la o altă secţie şi au prezentat buletinul fără intenţia de a vota, ci doar de a testa dacă într-adevăr acest sistem funcţionează”, a spus Petre Tobă.

El a precizat că în toate cazurile se vor face verificări şi la final poliţia va face propuneri către unitatea de parchet competentă.

O premieră a alegerilor locale desfăşurate duminică a fost Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. 

Alegătorii care au fost la urne au prezentat actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral, care a scanat actul de indentitate sau a scris CNP-ul fiecăruia în program. Sistemul informatic de monitorizare a semnalat dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului inclusiv, dacă şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, dacă este arondată la o altă secţie de votare sau dacă este omisă din lista electorală permanentă.