TITLURILE ZILEI:
• Petrolul trebuie să continue visul frumos!    • Opt candidaţi, între care o femeie, pentru Primăria Craiova pe postul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu    • Campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie a început sâmbătă    • Numărul programelor ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru din 2017    • Proiect privind "reîntregirea familiei de români" cu ocazia Centenarului: Bilet dus-întors gratuit pe CFR şi TAROM pentru a fi alături de rude de Ziua Naţională    • Organizatorul festivalurilor Untold şi Neversea recrutează două mii de voluntari între 16 şi 35 de ani    • ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România    • Un român, condamnat la peste doi de închisoare în SUA, pentru clonare de carduri    • Spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil şi pentru firme de la 1 iunie    • Maxima zilei - 27 mai 2017    • Bancul zilei din data de 27 mai 2017    • Petrolul trebuie să continue visul frumos!    • Opt candidaţi, între care o femeie, pentru Primăria Craiova pe postul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu    • Campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie a început sâmbătă    • Numărul programelor ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru din 2017    • Proiect privind "reîntregirea familiei de români" cu ocazia Centenarului: Bilet dus-întors gratuit pe CFR şi TAROM pentru a fi alături de rude de Ziua Naţională    • Organizatorul festivalurilor Untold şi Neversea recrutează două mii de voluntari între 16 şi 35 de ani    • ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România    • Un român, condamnat la peste doi de închisoare în SUA, pentru clonare de carduri    • Spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil şi pentru firme de la 1 iunie    • Maxima zilei - 27 mai 2017    • Bancul zilei din data de 27 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Sâmbătă - 27 mai 2017 6:40:07

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Cine plăteşte pentru umilirea liceenilor de la Bolintineanu?


8 iulie 2013

citeşte totul despre:
audieri,
anchetei,
bacalaureat,
avocat,
dezbracat,
doctor,
examenul,
perchezitii,
liceeni,
moralului,
liceul,
povestit,
scolii,
tinuti,
victorrating     (72 vizualizări)

Au ieşit la iveală foarte multe detalii despre abuzurile comise de procurorii de la Parchetul Capitalei, condus de prim-procurorul Remus Budai, asupra elevilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, în cadrul anchetei privind fraudarea examenului de bacalaureat.

Mai mulţi liceeni au povestit cum s-a desfăşurat operaţiunea procurorilor, cum au năvălit aceştia peste ei în clase şi cum au fost ţinuţi ore în şir pe holurile unităţii de învăţământ fără ca cineva să le dea vreo explicaţie, fiind supuşi la tot felul de umilinţe. Toate acestea în timp ce părinţii înnebuneau efectiv în faţa şcolii neştiind nimic de copiii lor timp de câteva ore.

Andreea Georgescu, absolventă a clasei a XII-a la Liceul Dimitrie Bolintineanu a relatat, la Antena 3, ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile în timpul examenului de bacalaureat. Andreea a povestit că în sala de clasă au intrat doi poliţişti, care s-au legitimat şi care le-au spus elevilor să îşi termine examenul întrucât totul va fi în regulă. Cei doi au stat în clasă până la terminarea probei, dar fără să le ofere explicaţii suplimentare: „Am fost şocată, nu am ştiut ce se întâmplă, nu am primit explicaţii de la nimeni. Cu jumătate de oră înainte de terminarea examenului, dânşii au intrat peste noi, s-au legitimat, erau doi, ne-au spus că sunt de la Poliţiei şi să ne terminăm examenul că totul va fi bine”.
Ulterior, elevii au fost ţinuţi pe holurile liceului, fără să fie lăsaţi să îşi anunţe părinţii. Potrivit Andreei Georgescu, elevii cu greu i-au convins pe procurori să îi lase să se ducă măcar la toaletă. Nici acolo însă nu au putut merge neînsoţiţi: „Mi s-a zis să stau să aştept pe culoar, deja vorbeam între noi cine sunt, ce vor de la noi. Domnii poliţişti mi-au spus că sunt aici suspecţi de fraudă şi că o să aflăm jos cine este reţinut. Am stat o oră, o oră jumate. Am cerut voie să plecăm, dar nu ni s-a dat. Am cerut voie şi la baie, dar nu mi s-a dat, decât însoţită. Un poliţist a mers cu mine şi cu o colegă la toaletă. Aproape nu ne dădeau nicio explicaţie”.

 Andreea a povestit şi despre umilinţele unei percheziţii corporale: „Ne-au spus că o să avem parte de o percheziţie corporală. Mi s-au verificat toate obiectele din geantă, jacheta, m-au pus să ridic tricoul, în zona abdomenului. Aveam 20 de lei, m-au întrebat ce-i cu banii, le-am zis că mi i-a dat mama de dimineaţă. Dânşii dacă găseau de la 150 de lei în sus atunci se punea problema să le dau explicaţii”.

O altă absolventă, Raluca Popescu, a vrut să afle de la procurori şi poliţişti dacă elevii sunt sechestraţi. Ea a declarat, tot la Antena 3, că din punctul ei de vedere a fost sechestrata în unitatea de învăţământ de către poliţişti şi procurori. Aceasta a povestit că la un moment dat a întrebat un poliţist dacă este sechestrata, în condiţiile în care unei colege care avea programare la doctor nu i s-a permis să plece, primind un răspuns uluitor: „Cam aşa ceva”. Raluca Popescu a fost, vineri, la audieri la Poliţia Capitalei. Tânăra a dezvăluit că i s-a spus să fie sinceră şi să răspundă la întrebările care i se pun, dar în niciun moment nu i s-a precizat calitatea în care a fost chemată la audieri.
 

Abuzurile procurorilor în acest caz au fost reclamate însă de mai mulţi elevi. Spre exemplu, un tânăr a susţinut, la scurt timp după descinderile de la Bolintineanu, că un băiat a fost dezbrăcat până la chiloţi, iar o fată lăsată doar în chiloţi şi sutien: „Am doi colegi care au fost ţinuţi două ore dezbrăcaţi. O fată la sutien şi la chiloţi şi un băiat doar la chiloţi. Au fost percheziţionaţi la piele”.

 Am cerut părerea unui avocat cu privire la abuzurile procurorilor la liceul Bolintineanu, mai ales că şi premierul Victor Ponta a sesizat că lucrurile nu sunt în regulă.

“În primul rând este interesant de ştiut dacă toţi erau majori. Chestiune de psihologie a anchetatorilor. Pe urmă, după modul în care au fost descrise acţiunile de către cei intervievaţi, se poate trage concluzia că cercetarea a fost abuziva, cu exces de putere, ceea ce înseamnă săvârşirea unei infracţiuni de către anchetatori. Menţinerea unor persoane dezbrăcate un interval de timp mai mare decât este necesar pentru realizarea unei percheziţii corporale are drept scop afectarea moralului acelei persoane pentru a o pune în situaţia de a recunoaşte. Deci, actul percheziţiei trebuie să se rezume la acţiuni stricte, profesionale, într-un interval de timp scurt, în caz contrar fiind în prezenţa unui exces, abuz de putere. Părinţii tinerilor sau ei, dacă sunt majori, pot formula plângeri penale împotriva anchetatorilor pentru acest abuz. Nu există un cuantum al despăgubirilor care pot fi solicitate, rămânând la latitudinea fiecărui solicitant. Gestul, însă, este absolut indecent şi regretabil într-o tară care se vrea partener cu drepturi egale cu alte ţări în care persoană este respectată”, ne-a declarat avocatul George Botez.

Suntem curioşi cum vor justifica anchetatorii abuzurile şi cum se vor comporta de acum înainte. Oricum în orice ţară civilizată, anchetatorii ar fi procedat …ca la carte, iar după un asemenea incident şefii din Procuratură şi din Poliţie şi-ar fi dat demisia.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Un turist se adresează unui ţăran:
– Îmi daţi voie să trec peste terenul dumneavoastră ca să pot prinde autobuzul de la ora cinci?
– Desigur! Şi dacă vă vede taurul, puteţi prinde şi cursa de la patru şi jumătate…
„Cel care nu se teme de nimic e la fel de puternic ca cel de care se tem toţi.” — Friedrich von Schiller

Curs valutar
26 mai 2017


EUR
EURO = 4.5573 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.0641 RON

Dolarul american a crescutGBP
GBP = 5.2287 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online