Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în total s-au înscris 26.155 de candidaţi pentru cele 1.873 de posturi de poliţişti de ordine publică, însă doar 9.114 au trecut probele psihologice şi medicale eliminatorii.

Cei 9.114 candidaţi vor susţine mai întâi probele sportive. Acestea sunt mai uşoare pentru cei care sunt mai înaintaţi în vârstă. În timp ce un tânăr de până în 30 de ani trebuie să alerge un kilometru în trei minute şi 40 de secunde pentru o notă de 10, pentru un bărbat trecut de 51 de ani, aceeaşi distanţă trebuie parcursă în 5 minute şi 45 de secunde pentru nota 10. Aceeaşi abordare şi la proba de abdomene - dacă tinerii sub 30 de ani trebuie să facă 50 de abdomene în două minute, un bărbat care a trecut de 50 de ani poate face 21 de abdomene pentru o notă de 10 la sport. Baremele sunt şi mai uşoare pentru femei.

Cea mai mare concurenţă este înregistrată în judeţul Gorj, unde media pe judeţ arată că sunt 64 de persoane pe un loc scos la concurs. De altfel, postul de poliţie din staţiunea Runcu, judeţul Gorj, este cel mai căutat din întreaga ţară. Aici s-au înscris 135 de candidaţi care concurează pentru singurul loc disponibil. 

Şi în Dolj şi Argeş s-a înregistrat o concurenţă foarte mare, fiind 55,7 candidaţi pe loc şi, respectiv, 47,5 pe loc, potrivit Poliţiei Române.

"Toate posturile de agenţi de ordine publică destinate angajărilor din sursă externă urmează să fie ocupate în urma concursului ce va fi organizat la data de 14 mai în una dintre unităţile de învăţământ ale Poliţiei Române”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În cazul posturilor scoase la concurs pentru reîncadrarea celor care au avut calitatea de agent de poliţie şi îndeplinesc condiţiile legale pentru ocuparea acestor locuri, doar în judeţele Ialomiţa şi Giurgiu nu sunt persoane înscrise. În rest, concurenţa pe ţară este de cinci candidaţi pe loc.

În Capitală, concurenţa este aproximativ 11 candidaţi pe un loc.

Poliţia Română a scos la concurs 1.900 de posturi, dintre care 1.853 vor fi ocupate prin angajări din sursă externă, iar 46 prin reîncadrări ale celor care au fost poliţişti însă au fost disponibilizaţi în urma restructurărilor, şi-au dat demisia sau au încetat lucrul din motive medicale, iar acum s-au însănătoşit.

”Îţi doreşti o carieră plină de provocări? Cariera de poliţist este exact ceea ce cauţi. Eşti o persoană onestă, ai o atitudine pozitivă, poţi relaţiona uşor cu alte persoane, poţi să lucrezi eficient ca membru al unei echipe, dar să fii eficient şi în munca individuală, îţi doreşti să te perfecţionezi în permanenţă, poţi să cântăreşti o situaţie şi să decizi asupra celui mai potrivit mod de acţiune, eşti pregătit să lucrezi în schimburi şi să faci faţă unor situaţii care pot implica un grad de pericol fizic? Vino şi alătură-te echipei Poliţiei Române”, era invitaţia de pe site-ul instituţiei.