Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a finalizat 402 dosare în perioada ianuarie - aprilie, când au fost constatate 211 cazuri de incompatibilitate sau de conflict de interese, printre persoanele vizate fiind trei parlamentari, 87 de primari şi viceprimari, 51 de consilieri locali şi 34 de persoane cu funcţii de conducere din instituţii publice.

Potrivit unei sinteze pentru perioada ianuarie-aprilie, Agenţia Naţională de Integritate a finalizat 402 dosare, iar în 195 de cazuri a constatat 211 incidente de integritate - 123 de cazuri de incompatibilitate, 52 de cazuri de conflict de interese administrative, 11 cazuri privind constatarea unor diferenţe nejustificate între averea dobânditã şi veniturile realizate, dar şi 15 cazuri de conflict de interese penale, respectiv 10 cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

În perioada ianuarie - aprilie, diferenţa totală constatată în cele 11 cazuri de averi nejustificate este de peste 4 milioane de lei (aproximativ 981.454 de euro), precizează ANI în sinteza dată publicităţii joi.

Conform Agenţiei Naţionale de Integritate, cele 211 incidente de integritate au vizat 192 de persoane evaluate: doi deputaţi, un senator, un preşedinte de consiliu judeţean, 45 de primari şi 42 de viceprimari, 51 de consilieri locali, un consilier general, un fost prim-procuror, doi funcţionari publici cu statut special, 12 funcţionari publici şi 34 de persoane cu funcţii de conducere în instituţii publice.

În perioada menţionată, constatările ANI au fost menţinute în 50 de cazuri, fie prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare. Astfel, au existat 36 de cazuri în care au fost constatate situaţii de incompatbilitate, 13 cazuri în care au fost constatate situaţii de conflict de interese administrative, dar şi un caz în care instanţele au dispus confiscarea unei diferenţe nejustificate. Mai mult, instanţele au dispus condamnarea la inchisoare cu suspendare sau cu executare în patru cazuri de fapte penale pe care ANI le-a înaintat anchetatorilor. Într-unul din cazurile în care instanţa a constatat, printr-o decizie definitivă  şi irevocabilă existenţa unei diferenţe nejustificate, ANI a dispus aplicarea interdicţiei de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică.

viewscnt