Românii au plătit peste un miliard de euro în plus la energie electrică, în perioada 2010-2013, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. Banii reprezintă de fapt pierderile de energie din reţele electrice, pe care distribuitorii le-au trecut pe facturile nostre, scrie Digi 24.

Despre legalitatea trecerii pierderilor din reţele în facturi, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a spus, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că „în anumite proporţii, da, pentru că pierderile sunt tehnologice. Fără pierderi nu există transport de energie la distanţă. Aceste pierderi vizează fcunţionarea reţelelor, e un aspect fizic şi acest lucru e trecut în factura consumatorilor.”

Niculae Havrileţ a adăugat, întrebat până la ce punct sunt acceptate aceste pierderi incluse în facturi, că „de exemplu, la activitatea de transport al energiei, care e o activitate în sectorul Transelectrica, nivelul pierderilor e de 2%”.

„În zonele de distribuţie, pe tensiune joasă, unde pierderile sunt mai mari, am acceptat o pierdere preluată în facturi de până 12%, chiar dacă operatorul înregistra pierderi mult mai mari, 20-25%, noi n-am luat în considerare decât un nivel mediu raportat şi la celelalte ţări europene pe diferite nivele de tensiuni, medie, înaltă şi joasă, la joasă fiind zona critică. Am considerat că un nivel de peste 12% e acceptatbil”, a mai spus preşedintele ANRE.

Întrebat cum i se pare suma de peste un miliard de euro ce a fost încărcată pe facturi, Niculae Havrileţ a răspuns: „Considerăm că aceste pierderi trebuie să scadă şi investiţiile trebuie făcute ca să majoreze eficienţa transportului de energie, în sensul scăderii pierderilor, pentru a uşura factura, ceea ce e un element de care ţinem seama. În ultimii doi ani, am creat o Direcţie de Eficienţă Energetică, care studiază eficienţa reţelelor. Aici intrăm în corelare cu planurile de investiţii în acest sens făcute de operator, planuri care în 2014, 2015 nu erau prevăzute exact, nu se făcea o analiza ex-ante a acestor investiţii pentru a vedea dacă sunt eficiente sau nu.”