Astăzi este Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului. Evenimentul naţional a fost fixat în data de 9 octombrie, din 2004, şi este dedicat victimelor Holocaustului din România. În timp ce la nivel internaţional Ziua Holocaustului a fost fixată pentru data de 27 ianuarie, (data la care în 1945, armata sovietică a eliberat cel mai important lagăr de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, din Polonia), în România s-a ales data de 9 octombrie deoarece în această zi a anului 1941 au început deportările de evrei din Bucovina şi Transnistria, de către administraţia Antonescu. Cu această ocazie, astăzi au loc diverse ceremonii în toată ţara pentru a-i comemora pe evreii care au murit în Holocaust.

Comunitatea Evreilor din Ploieşti a organizat cu sprijinul Primăriei comemorarea victimelor din perioada 1941-1944, la cimitirul evreiesc de pe strada Andrei Mureşanu. Mai mulţi supravieţuitori ai lagărelor de concentrare au fost prezenţi.

Cel mai cunoscut incident care dovedeşte prezenţa Holocaustului în România îl reprezintă pogromul de la Iaşi din iunie 1941 când, în numai trei zile, au fost arestaţi şi deportaţi peste 10.000 de evrei. Mulţi dintre ei au murit sufocaţi în trenurile care îi duceau în Transnistria. Cele mai multe crime nu aparţin, este adevărat, autorităţilor româneşti, ci celor maghiare care, după ce au ocupat nord-vestul Transilvaniei, în septembrie 1940, au declanşat un val de teroare asupra evreilor şi românilor din provincie. Chiar şi germanii au fost uimiţi de tenacitatea autorităţilor maghiare de a deporta evrei către lagărele germane, chiar în ultimele luni ale războiului.

Dacă în România interbelică trăiau 800.000 de evrei, în acest moment în ţara noastră mai sunt doar câteva mii. În Ploieştiul anilor ’30 trăiau aici 3.700 de evrei, acum mai sunt doar 65.