Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au anunţat că nu se opun constuirii unui lăcaş al unui cult religios recunoscut de statul român.

„Biserica asistă la un dialog care se poartă între două state, România şi Turcia, nefiind un factor decident în această problemă.

Biserica şi-a exprimat un punct de vedere când a fost consultată iniţial şi îşi păstrează acelaşi punct de vedere: Biserica Ortodoxă nu se opune construirii unui lăcaş de cult al unui cult religios recunoscut de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, potrivit Digi24.

Însă reprezentantul BOR a spus că nu s-a pus problema construirii unui aşezământ pentru pelerinii români din Istanbul, „întrucât există o biserică românească acolo”.

Este vorba despre biserica „Sfânta Mucenică Parascheva”, ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu în 1692.

Proiectul construirii unei Mari Moschei în România se discută pe căi diplomtice între România şi Turcia de la sfârşitul anilor `90. Tema a fost reaprinsă anul trecut, după ce Victor Ponta s-a operat la picior în Turcia.

Tot anul trecut, Guvernul condus de Ponta a decis să ofere 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, în apropiere de Romexpo, pentru o moschee cu o capacitate de 1.000 de persoane.

După această decizie au avut mai multe proteste. Un grup de persoane au îngropat porci pe terenul viitoare moschei, au montat apoi o cruce de piatră şi au făcut slujbe religioase ortodoxe încercând să convingă comunitatea musulmană să renunţe la proiect.