Ministerul Educaţiei cere inspectoratelor şcolare să informeze părinţii care sunt grădiniţele particulare autorizate din fiecare judeţ şi din Bucureşti, după ce directoarea unei grădiniţe neacreditate din Cotroceni a fost acuzată că a bătut trei copii.

În acest sens, inspectoratele şcolare vor colabora cu Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) pentru a furniza o imagine la zi a acestor informaţii, se arată în comunicatul ministerului.

Lista va fi elaborată într-un format accesibil publicului larg şi va fi afişată atât la avizierele inspectoratelor şcolare judeţene, cât şi pe prima pagină a site-urilor inspectoratelor şcolare/instituţiilor conexe, se mai spune în comunicat.

Apelul ministerului vine după acuzaţiile privind-o pe directoarea Grădiniţei Flipper din cartierul Cotroceni, Ioana Neagu, care ar fi bătut trei copii pe care îi avea în grijă - un copil de şase ani şi doi fraţi, de un an şi 11 luni şi respectiv de cinci ani.

Grădiniţa în cauză nu apare nici în Registrul naţional al unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu, nici în Registrul naţional al unităţilor de învăţământ preuniversitar acreditate, de pe site-ul ARACIP.

Şeful serviciului de comunicare al ARACIP, Violeta Daria, a declarat, vineri, pentru News.ro că nimeni nu poate denumi o unitate ”grădiniţă” în absenţa unui ordin de ministru în acest sens şi orice grădiniţă trebuie să afişeze la loc vizibil ordinul de ministru în baza căruia funcţionează.

”Îi rugăm pe părinţi să verifice pe site -ul ARACIP statutul unităţii unde vor să-şi înscrie copilul”, a mai spus Daria.  

Secţia 17 de Poliţie din Capitală a deschis o anchetă la Grădiniţa Flipper, la sesizarea părinţilor, după ce copiii au ajuns acasă cu vânătăi.

Poliţiştii au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din grădiniţă, pe care se vede cum femeia trage de păr un copil şi îl loveşte peste faţă, în timp ce ţipă la el. Mai mult, femeia îl duce pe copil într-un loc ferit, unde se repede asupra lui şi îl bruschează. După minute în şir de tratament traumatizant, copilul urcă scările de-a buşilea şi se duce spre clasă.

În alte imagini, suprinse tot pe camerele de supraveghere, de această dată în dormitorul copiilor, se vede cum aceeaşi femeie dă năvală în cameră şi ia, pur şi simplu, pe sus, din pătuţ, doi copii. Îi trage puternic de braţ şi îi dă afară din cameră. Alte imagini o arată pe femeie în timp ce ceartă copiii şi îi trage de haine.