Guvernul a publicat miercuri ghidul pentru implementarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun care arată locurile unde fumatul va fi permis, unde acesta va fi interzis, sancţiunile aplicabile, dar şi obligaţiile administratorilor spaţiilor respective.

Potrivit ghidului, fumatul va fi permis în spaţiile publice în aer liber sau în spaţiile de la locul de muncă, dacă acestea nu au acoperiş sau dacă au acoperiş şi mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise, etc. Fumatul este permis şi dacă spaţiile publice în aer liber sau cele de la locul de muncă sunt delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal.

Aceste spaţii pot fi folosite de fumători şi dacă au ”închideri laterale sau/ şi acoperiş retractabile ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperişul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioşcurile când au jaluzelele, uşile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spaţiul devine deschis”.

Fumatul mai este permis pe peroane, refugii, staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau dacă au acoperiş şi doar un perete, în parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii, în locuinţe, inclusiv orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă) şi alte spaţii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfăşoară activitate economică).

Administratorii de spaţii închise şi cei al locurilor de muncă vor avea obligaţia de a elabora şi de a pune în aplicare regulamente interne. Spaţiile menţionate trebuie să aibă indicatoare cu mesajul „Fumatul interzis” şi cu simbolul internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală. Regulamentele interne trebuie să conţină prevederi prin care se interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă şi sancţiuni pentru încălcarea interdicţiei de a fuma.

Digi 24