Telemeaua de Ibăneşti a devenit oficial produs cu Denumire de Origine Protejată.

Utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.

„La Bruxelles, am primit de la Comisarul European Pentru Agricultura şi Dezvoltare Rurală Phil Hogan certificatul care atestă că Telemeaua de Ibăneşti a fost înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca Denumire de Origine Protejată! După Salamul de Sibiu, România a reuşit în acest an să obţină protecţie pentru încă un produs cu care ne putem mândri pe plan internaţional”, a scris ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe Facebook.

Conform articolului 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP) cât şi trimiterile şi logourile UE şi etichetele asociate.

Înregistrarea Telemelei de Ibăneşti ca produs de origine protejată fusese blocată de Grecia, după ce oficialii de la Atena au înaintat o opoziţie scrisă Comisiei Europene, argumentând că termenul „telemea” este de origine greacă („telemes”). Totodată, funcţionarii europeni au arătat că nici Novacul afumat de Ţara Bârsei nu poate obţine protecţia la nivel european, cel puţin până în acest moment, deoarece peştele este originar din China şi nu poate fi atestat ca produs românesc.

Romania are în prezent trei produse care au obţinut statutul de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), la nivelul Uniunii Europene: Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu.

Digi 24