Patru piloţi ai Inspectoratului General pentru Aviaţie din MAI au fost detaşaţi în insula Samos din Grecia unde vor supraveghea dintr-un elicopter migraţia ilegală din zonele costiere.

Echipajul românesc va avea, timp de două săptămâni, misiunea de supraveghere aeriană a insulei Samos, cea mai estică insulă din arhipelagul grecesc, foarte apropiată de graniţa cu Turcia. Patru piloţi ai Inspectoratului General pentru Aviaţie au fost detaşaţi şi vor avea la dispoziţie un elicopter Eurocopter EC-135. Românii vor participa la Operaţiunea Comună Poseidon Rapid Intervention în care sunt angrenate forţe din 26 de ţări, sub comanda Agenţiei europene FRONTEX care are ca principal obiectiv securizarea frontierelor.

„Noi vom asigura zona aeriană a misiunii şi ne vom ocupa de cercetarea zonei maritime din jurul insulei Samos. Este a şasea misiune la care particip în calitate de comandant de echipaj, toate s-au desfăşurat în Grecia, la graniţa cu Turcia, pentru identificarea grupurilor de migranţi ilegal care trec din Turcia către Grecia”, a declarat comandorul Neculai Chiriţă, de la Inspectoratul General pentru Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

Unul dintre principalele obiective ale piloţilor români va fi să comunice echipajelor de la sol dacă există ambarcaţiuni cu migranţi care trec ilegal graniţa dintre Turcia şi Grecia, astfel încât grupurile să poată fi preluate de autorităţi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, România este un contributor important la acţiunile FRONTEX, participând la misiunile de combatere a migraţiei ilegale din Marea Mediterană, în zona maritimă a Italiei şi a Greciei, dar şi la misiunea de la graniţa dintre Serbia şi Macedonia. Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a participat la misiuni comune începând din anul 2010: Operaţiunile RABIT, Poseidon Sea din 2010, 2011, 2015, Poseidon Land 2012.