Miniştrii statelor membre ale UE au adoptat Directiva privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, potrivit Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Directiva cuprinde noi norme care vor garanta prezumţia de nevinovăţie a persoanelor pe care poliţia sau autorităţile judiciare le acuză sau le suspectează de comiterea unei infracţiuni. În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a Directivei, toate statele membre trebuie să implementeze aceste măsuri la nivel naţional şi să le recunoască valoarea şi semnificaţia în cadrul sistemului procesual-penal.

Scopul Directivei este să asigure respectarea următoarelor drepturi fundamentale:

Nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităţilor care ar putea sugera vinovăţia, înainte de aflarea verdictului. O definiţie comună a prezumţiei de nevinovăţie va fi valabilă pentru toate statele membre.

Sarcina probei revine acuzării. Nu persoana acuzată este cea care trebuie să îşi dovedească nevinovăţia. Orice îndoială este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

Dreptul la tăcere. Dreptul de a tăcea şi de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretat împotriva suspecţilor şi acuzaţilor ca o recunoaştere a vinovăţiei pentru a obţine condamnarea lor.

Dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Este un drept esenţial care garantează un proces echitabil. Încălcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Conform noii directive, statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atâta timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate.

Se precizează că Autorităţile competente ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile, cu excepţia situaţiilor în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se răni sau de a-i răni pe alţii ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terţe, cum ar fi martorii sau victimele.

Directiva se va aplica tuturor statelor membre, cu excepţia Danemarcei şi a Regatului Unit.

stiripesurse.ro

foto: adevarul.ro