Ionita Stefan Luchian s-a nascut in data de 15 octombrie 2004, avand greutatea de 1.800kg  si  masurand  45 cm in lungime.  Indicele Apgar (nota data nou-nascutului  in primele 60 de secunde de la nastere ) a fost  1. Testul a fost repetat ulterior dupa 5 minute, astfel  Stefan a primit nota  4.

La varsta de 5 luni i s-a facut o ecografie transfontanelara (ETF) care a iesit in limite normale.  Apoi la 7 luni a fost  diagnosticat cu tetrapareza  spastic, aceasta boala reprezentand  un deficit motor manifestat  atat la nivelul membrelor  inferioare cat si a celor superioare, prin leziuni ale sistemului nervos central sau periferic.  Miscarile lui sunt reduse, dar posibile astfel incat anumiti muschi primesc in mod continuu impulsuri  de a se contracta,doar ca nervii acestora nu isi pot controla activitatea.  A urmat tratament cu tonotil si cerebrolizin si chinetoterapie de 3 ori pe saptamana pana la varsta de 2 ani. Dupa 2 ani a mers la recuperare la Gura Ocnitei unde a facut pe langa chinetoterapie si electroterapie, termoterapie la maini si picioare.
La 3 ani si jumatate incepe sa mearga,  dar pe distante scurte. Dr   Burnei, profesor universitar si  şeful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”  efectueaza o interventie chirurgicala la nivelul muschilor adductori si la al gleznelor,  urmata de o lunga perioada de recuperare.

A inceput sa mearga mai bine, insa distantele parcurse cu mult efort au ramas neschimbate. A continuat asa pana la varsta de 8 ani cand mersul sau s-a deteriorat, in ciuda interventiei precedente si a recuperarii ce a urmat. Doctorii au spus ca starea lui se va agrava si ca ii va fi mult mai greu dupa implinirea varstei de 10 ani, deoarece el se va inalta si va creste in greutate. Asa si a fost,Stefan, merge din ce in ce mai greu.
In vara anului 2015 ,impreuna cu familia ,a reusit sa ajunga in America, la o clinica de ortopedie,  unde acestuia  i s-au facut numeroase analize , care au confirmat ca Stefan poate fi operat si va putea sa mearga asemenea unui copil normal, ceea ce si-a dorit mereu. Insa costul operatiei este foarte mare,adaugandu-se si recuperarea facuta la aceeasi clinica timp de cel putin 6 luni.
Operatia si recuperarea se pot face de asemenea si in Europa in doua institutii, o clinica fiind in Belgia, iar cealalta in Londra.

Cei care vor sa-i ofere sansa de a merge pot depune bani in contul RO67CECEPH1630RON1235148 deschis la C.E.C , pe numele Asociatiei Umanitare Stefan-Luchian.