Familiile copiilor cu sindrom autist din Bucureşti şi zonele limitrofe pot depune cereri până la 26 februarie pentru a beneficia de programul „Părinte pentru Părinte”, prin care se oferă terapie gratuită, potrivit unui comunicat transmis, joi, de asociaţia Help Autism.

Dosarele pot fi trimise prin email, prin poştă sau direct la sediul asociaţiei.

De programul „Părinte pentru Părinte” pot beneficia copiii diagnosticaţi sau evaluaţi de scurt timp şi care nu urmează niciun fel de program de recuperare proveniţi din familii defavorizate — familii monoparentale, familii fără venituri, familii cu număr mare de copii.

Selecţia şi evaluarea dosarelor va fi făcută de Comitetul de părinţi, rezultatele finale urmând să fie anunţate pe 1 martie 2016. Regulamentul şi aplicaţia sunt disponibile pe website-ul asociaţiei: www.helpautism.ro.

Asociaţia îşi propune în acest an ca prin contribuţia celor 270 de părinţi care au colectat donaţii şi formularele 2% în anul 2015, precum şi cu ajutorul unor sponsorizări să ajungă, pe parcursul programului, la un număr de peste 35 de copii integraţi în programul de terapie gratuită zilnică în centrele Help Autism.

În cei doi ani de derulare a programului, cu ajutorul unui buget de 130.000 de euro asigurat prin sponsorizări şi eforturile de strângere de fonduri ale părinţilor beneficiari ai asociaţiei, 62 de copii diagnosticaţi cu TSA au beneficiat de terapie zilnică gratuită.

„Realitatea pe care am încercat, în activitatea noastră, să o facem cât mai cunoscută părinţilor este că diagnosticarea precoce şi începerea cât mai timpurie a terapiei sunt condiţiile esenţiale pentru recuperarea copilului cu autism. Din nefericire însă, costurile lunare ale terapiei depăşesc, de cele mai multe ori, posibilităţile familiei iar consecinţele întârzierii intervenţiei pot fi extrem de serioase.

Din fericire, există facilităţi şi mijloace prin care costurile pot fi susţinute, cum ar fi direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizări şi donaţii din partea persoanelor fizice sau juridice însă această colectare este un proces îndelungat care poate dura până la un an, timp atât de important pentru evoluţia unui copil. Aşa s-a născut programul meu de suflet, „Părinte pentru părinte”. Este modul nostru, părinţi la fel de încercaţi de această provocare, de a fi alături, la începutul acestui drum, de semenii noştri”, spune Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism.