Compania americană Chevron a obţinut autorizaţie pentru amplasarea primei sonde de explorare în România. Sonda va face foraje în judeţul Vaslui. Compania vrea să înceapă explorarea a patru perimetre concesionate în vestul şi estul judeţului Vaslui. În primele două luni se va amenaja platforma, iar apoi se trece la foraj şi prelevare de probe.

Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Pentru acest procedeu, se vor injecta în sol peste 35.000 de litri de apă pe zi, cantitate care va fi asigurată din surse externe, spun reprezentanţii Chevron, şi nu din pânza freatică.

Compania Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist.

Prezent la Vaslui în cursul lunii iulie,  ministrul mediului, Rovana Plumb, a dat asigurări că explorarea gazelor de şist nu prezintă niciun fel de risc pentru mediu şi pentru cetăţeni.

Activişti de mediu, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat în repetate rânduri faţă de decizia privind începerea explorării gazelor de şist pe teritoriul judeţului, spunând că exploatarea ulterioară a acestei resurse se va face prin folosirea unor metode neconvenţionale, periculoase pentru mediu şi pentru locuitori.