Există foarte multi şoferi care nu ştiu care le sunt sunt drepturile şi ce obligaţii are poliţistul atunci când îi opreşte. Iată mai jos, câteva condiţii, pe care trebuie sa le îndeplinească un poliţist atunci când te opreşte şi ce trebuie sa faci TU, ca şofer.

1. Agentul trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-i ceri legitimaţia, sa ti-o arate).

2. Sa-ti spună motivul opririi (care este motivul: filtru organizat si ce cauta ei, sa zicem, alcool, benzina sau dude).

3. Dacă este filtru, ai dreptul sa ceri ordinul de serviciu in care trebuie sa se regăsească data şi între ce ore au voie sa facă filtru, străzile pe care acţionează si numele persoanelor care participă din echipaj.

4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să fie oprite maşini şi apoi să caute motive de amendă).

5. Deci, la oprire, se comunică şoferului motivul şi nu poţi fi sancţionat decât pe acel motiv (asta dacă nu cumva ai portbagajul plin cu arme şi două cadavre legate la spate).

6. La amendă ai două locuri unde semnezi: unul prin care recunoşti fapta şi al doilea că iei la cunoştinţă de amendă, deci puteţi sa semnaţi că luaţi la cunoştinţă, dar să nu recunoaşteţi fapta, şi să-l convocaţi la tribunal sub asistenţă juridică pe dumnealui.

7. CEL MAI IMPORTANT: puteţi reclama pe loc un eventual abuz 112

8. Poliţiştii de la radare nu mai au voie să dea filmul înapoi. Deci, dacă vă opresc si ştiţi că nu aţi comis-o prea rău, le cereţi ferm să vă arate:

A. Legitimaţia care atestă că au dreptul de a lucra pe maşina de radar care să aibă vizele la zi.
B. Copie după certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul şi seria aparatului.
C. Legitimaţia care atestă faptul că are dreptul de a conduce maşina ministerului de interne, legitimaţie care să fie vizată.
D. Le puteţi cere să vă arate „ordinul de serviciu”. Este un fel de foaie de parcurs în care scrie unde au voie să îşi desfăşoare activitatea respectivă.

Aceste acte trebuie să fie întotdeauna asupra agentului de la radar, dar faptul că-l mai întrebi de ele de cele mai multe ori duce la un simplu avertisment pentru tine, pentru că… ghiciţi? De multe ori, aceste acte nu prea se găsesc asupra echipajului!

sursa> infoalert.ro