Procurorul General, Tiberiu Niţu, a demisionat marţi din funcţie, la o săptămână după ce numele său a apărut în dosarul în care DNA cere începerea urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu în cazul coloanelor oficiale. Interimatul la Parchetul General va fi asigurat de prim-adjunctul lui Tiberiu Niţu, procurorul Bogdan LicuAcesta din urmă este şi el implicat într-un scandal public, fiind unul dintre oficialii care şi-au făcut doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Teza sa este suspectă de a fi un plagiat.

Demisia lui Tiberiu Niţu a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acceptat-o, a confirmat Preşedinţia pentru Mediafax.

Decizia de a pleca de la şefia Parchetului General a fost anunţată de Niţu printr-un comunicat în care susţine că numele său şi funcţia sa sunt „asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc”.

După o lungă introducere la care face referire la menţiunile pozitive la adresa Parchetului General pe care le face Comisia Europeană în Raportul MCV, Tiberiu Niţu dă vina pe presă în comunicatul în care îşi anunţă demisia:

„Cu referire la cel de al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fără drept”, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015: Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei. Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

„În condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, încheie ploieşteanul Tiberiu Niţu

Interimatul la Parchetul General va fi asigurat de prim-adjunctul lui Tiberiu Niţu, procurorul Bogdan Licu, anunţă Ministerul Justiţiei. Licu este şi el implicat într-un scandal public, fiind unul dintre oficialii care şi-au făcut doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Teza sa este suspectă de a fi un plagiat, după cum a arătat Hotnews.

„Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-un comunicat de presă.