Universitatea Politehnică din Bucureşti este cea mai bine clasată universitate din România într-un top al instituţiilor de învăţământ superior în funcţie de nivelul de performanţă academică.

Clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) a fost realizat de Institutul de Informatică din cadrul Universităţii Tehnice a Orientului Mijlociu din Ankara, Turcia. Institutul, care realizează topul începând cu anul 2010, îşi propune să dezvolte un sistem de clasare bazat pe performanţa academică, aceasta fiind determinată de calitatea şi cantitatea articolelor ştiinţifice publicate.

Numărul de articole ştiinţifice publicate, citările acestora sau colaborările dintre specialişti sunt câteva dintre criteriile luate în calcul de clasamentul URAP.

Universitatea Politehnică din Bucureşti se află pe locul 621.

Următoarele clasate din România sunt Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (ocupantă a locului 690) şi Universitatea din Bucureşti (locul 726).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se află pe locul 1.007, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti pe locul 1.076, Universitatea de Vest din Timişoara pe locul 1.108, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca pe locul 1.147, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi pe locul 1.155, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi pe locul 1.198.

Alte univerisităţi din România nu au intrat în topul celor mai bune 1.500 din lume.

Iată cele mai bune 10 universităţi din lume, conform clasamentului URAP:

1. Universitatea Harvard
2. Universitatea din Toronto
3. Universitatea Oxford
4. Universitatea „Johns Hopkins” (Baltimore, Maryland, SUA)
5. Universitatea Cambridge
6. Colegiul Universitar din Londra (UCL)
7. Institutul de Tehnologie din Massachusetts
8. Universitatea Stanford
9. Universitatea Berkeley din California
10. Universitatea din Michigan

Întregul clasament poate fi consultat AICI.