Poliţiştii bucureşteni fac 205 percheziţii în Capitală şi 27 de judeţe, la firme care vând articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi la 75 de persoane urmărite penal pentru evaziune fiscală de aproximativ şase milioane de lei.

Anchetatorii au descins la sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi Ilfov şi la puncte de lucru ale acestora deschise în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Suceava,Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, precum şi la locuinţele reprezentanţilor acestor firme.

Faptele de evaziune fiscală, prin care s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ şase milioane de lei, au fost comise în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 octombrie 2015, 75 de persoane fiind urmărite penal pentru evaziune fiscală.

"Din probatoriul administrat au rezultat indicii temeinice că, în perioada 01.01.2014 - 31.10.2015, reprezentanţii legali ai unor societăţi comerciale cu sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi puncte de lucru deschise în mai multe judeţe din ţară, s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, fie prin omisiunea înregistrării contabile şi declarării fiscale a tuturor veniturilor încasate în urma comercializării de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi prin înregistrarea contabilă şi declararea fiscală a unor achiziţii ce nu reflectă operaţiuni reale", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, firmele vizate în anchetă vindeau articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte în magazine de tip "orice produs la 15 lei".

La finalul percheziţilor vor fi duse la audieri, la sediul Poliţiei Capitalei, mai multe persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere.

Acţiunea este efectuată de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Capitalei, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bucureşti şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Bucureşti, din cadrul IGPR.

Inspectorii fiscali din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă din ANAF participă alături de poliţişti la percheziţii şi la controale fiscale la punctele de lucru aparţinând societăţilor comerciale implicate în activităţile evazioniste.

"Acţiune se înscrie în planul de măsuri al M.A.I. pentru asigurarea unui climat de linişte publică în perioada sărbătorilor de iarnă, protecţia cetăţeanului faţă de practicile comerciale ilicite şi însănătoşirea mediului de afaceri", a precizat Poliţia Capitalei.