Şapte dosare de urmărire penală in rem pentru infracţiuni contra sănătăţii publice au fost constituite după îmbolnăvirea a cel puţin 80 de elevi care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare în urma consumului de lapte şi corn, dosarele urmând a fi conexate.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Florentina Cioca, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că această unitate de Parchet a preluat deja şase astfel de dosare deschise după îmbolnăvirea a zeci de elevi de la Ploieşti, Cornu, Ceraşu, Starchiojd şi Predealul Sărari, urmând a fi preluat şi cel întocmit după cel mai recent caz de îmbolnăvire în rândul elevilor care a fost înregistrat, vineri, la Breaza.

Conform sursei citate, dosarele vizează faptele prevăzute de articolele 352 şi 358 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Cel puţin 80 de elevi au acuzat, în ultimele două săptămâni, simptome ale toxiinfecţiei alimentare în urma consumului de produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte şi corn", mulţi dintre aceştia ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Primele cazuri au apărut în data de 23 noiembrie, adică în prima zi în care în unităţile de învăţământ din judeţ au fost distribuite lapte şi corn, iar cel mai recent caz a fost înregistrat, vineri, la un liceu din Breaza, 23 de elevi din ciclul gimnazial prezentând diverse simptome asociate toxiinfecţiei alimentare, 12 dintre ei fiind transportaţi la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După primele două zile ale programului, distribuirea laptelui şi a cornului a fost sistată temporar până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorităţi.

Conform unui comunicat de presă emis, săptămâna trecută, de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de DSVSA Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformităţi privind respectarea lanţului termic pe timpul transportului şi depozitării produselor la beneficiari.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la şcolile "Elena Doamna" şi "Sfântul Vasile" din Ploieşti, dar şi de la un distribuitor au arătat că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

AGERPRES