Un medic de la Spitalul de Arşi face dezvăluiri grave despre soarta răniţilor din clubul Colectiv. Jurnaliştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan relatează pe tolo.ro mărturia medicului care afirmă că mulţi tineri răniţi în incendiul din Colectiv nu au murit din cauza rănilor, ci din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, a microbilor care mişună în unităţile sanitare din România.

"Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare", afirmă medicul, în interviul publicat pe tolo.ro.

Potrivit medicului, familiile victimelor trebuia să fie anunţate din timp că există pericolul infecţiilor, pentru a putea opta să-i transfere pe răniţi la spitale din străinătate. "Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi", afirmă medicul al cărui nume nu a fost făcut public.

Medicul mai afirmă că, odată infectaţi cu piocianic, şansa de a scăpa este foarte mică. Oamenii mor pentru că aceşti germeni intraspitaliceşti sunt foarte agresivi şi rezistenţi, iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. "Piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puţin la colistin. Numai că dacă foloseşti colistin în exces atragi insuficienţa renală", explică medicul de la Spitalul de Arşi.

"Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toţi bolnavii sînt spălaţi într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebaţi-i pe şefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectaţi în spital sînt extrem de rezistenţi", susţine medicul. Potrivit acestuia, nu există în ţară condiţii pentru tratarea corespunzătoare şi evitarea infecţiilor.