Sindicatul Salariaţilor din Camera Deputaţilor a solicitat Biroului Permanent acordarea unui spor de 15% pentru "condiţii vătămătoare de muncă", secretarul Niculae Mircovici precizând că, în şedinţa conducerii acestui for, s-a pus în discuţie faptul că angajaţii au deja salarii foarte mari.

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a afirmat că cererea sindicatului a generat discuţii, membrii Biroului Permanent întrebându-se dacă este "normală" o astfel de solicitare.

"Sunt funcţionari publici care sunt în orice alt de instituţie, ce legătură au aceştia cu procesul legislativ, de ce trebuie să aibă nişte avantaje în plus faţă de ceilalţi? Probabil că au timp să se gândească la acest spor de 15% pentru condiţii vătămătoare şi să nu îi intereseze elementul concret al muncii pe care o realizează", a comentat Niculae Miracovici.

Secretarul Camerei Deputaţilor a mai spus că, dimpotrivă, există posibilitatea ca săptămâna viitoare un membru al BP să vină cu propunerea de a reduce cu 15% salariile angajaţilor din Camera Deputaţilor.

"Un coleg spunea că este posibil să vină, săptămâna viitoare, cu propunerea să le reducă cu 15% salarile, nu să le crească pentru că, în ultimă instanţă, dacă ne uităm la cei din stradă sau la cei care trăiesc cu 1.300 sau 1.400 sau cu 800, 900 de lei pe lună, realizăm că este o diferenţă între aceştia şi cei care au 3.000 sau 4.000 de lei pe lună şi li se pare că este puţin", a declarat Niculae Miracovici.

În scrisoarea adresată conducerii Camerei Deputaţilor, Sindicatul Salariaţilor cere ca instituţia "să dispună efectuarea de măsurători şi expertize care să identifice instalaţiile generatoare de câmpuri electromaginetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de înaltă frecvenţă, staţii de bruiaj etc., iar în baza acestor buletine de determinare emise
de autorităţile abilitate în acest sens, conducerea Camerei Deputaţilor să reglementeze acordarea de 15% a acestui spor din salariul de bază, pentru toate categoriile de personal, inclusiv pentru salariaţii care se află în concediu de odihnă, concediu medical, deplasări interne sau externe cursuri de formare profesională etc.”

Sindicatul Salariaţilor din Camera Deputaţilor mai susţine că solicitarea este motivată de riscurile pentru sănătatea şi securitatea salariaţilor, riscuri datorate efectelor recunoscute ca nocive pe termen scurt şi lung asupra corpului uman.

Sindicatul solicită fonduri suplimentare pentru salarizare la proiecţia bugetară pentru anul 2016 şi punerea în aplicare a dreptului angajaţilor de a beneficia de sporul de condiţii vătămâtoare de 15% din salariul de bază începând cu 1 ianuarie 2016.