România are o programă educaţională neatractivă, iar elevii învaţă lucruri prea multe pe care le uită într-o săptămână sau două şi intră în mediul universitar nepregătiţi, a declarat, luni, într-o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ /FSLI/.

'Discutăm de componenta curriculară şi trebuie să recunoaştem că avem programe neatractive şi că elevii învaţă lucruri prea multe pe care le uita la o săptămână sau două şi intră în mediul universitar nepregătiţi. Trebuie să punem accent mai mult pe partea aplicativă. Mi-aş dori să găsim un sistem de evaluare obiectiv prin care nota 7 de la Colegiul Sf. Sava să fie echivalentă cu nota 7 de la un liceu din Satu Mare. Dascălii au fost umiliţi în ultimii 25 de ani. Dascălul a ajuns la 880 de lei salariu net, după ce guvernanţii au mărit în ultimii ani cu 45% aceste salarii. Să ne gândim la Finlanda, unde s-a reformat învăţământul cu reformarea dascălilor. Nu mai există practică pedagogică, metodica predării. Un alt pion extrem de important în străinătate este baza materială. Învăţământul românesc este departe de a avea bază materială. Acolo unde avem copii nu avem bază materială, iar acolo unde nu sunt copii există. Cum este posibil ca în 2014 să avem peste 4.000 de clădiri fără autorizaţie sanitară?', a afirmat Hăncescu.

Potrivit reprezentantului FSLI, sistemul de învăţământ din România trebuie să aibă o alocare de 6% din produsul intern brut /PIB/, în condiţiile în care la ora actuală alocarea este de numai 3,5% din PIB.

'Un alt pilon important este legislaţia. Din păcate, în România lucrurile nu stau bine. Ne dorim o lege în care să fim toţi actori implicaţi şi să lăsăm orgoliile la o parte. Educaţia nu este a unui partid, este a tuturor. Este inadmisibil ca România să aloce 3,5% din PIB pentru Educaţie în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 5,25%. În lege scrie că trebuie să se aplice 6% din PIB. Şi cu 0,5% în fiecare an, educaţia din România poate să atingă nişte standarde. Partidele politice sunt provocate să facă acest efort pentru ca educaţia să primească atât cât trebuie. Un demers pe care l-am făcut recent către partidele politice este să adopte iniţiativa de a acorda statutul de autoritate publică pentru dascăli', a menţionat Simion Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret' a organizat, luni, alături de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ /FSLI/ şi Federaţia Naţională Sindicală 'Alma Mater' dezbaterea cu tema 'Educaţia 2018'.

Evenimentul a avut loc în contextul în care luni, 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei.