Medicii fac apel la populaţie pentru donarea de sânge, după ce în ultimele luni numărul voluntarilor a scăzut constant. În Bucureşti, donatorii acoperă o treime din necesarul zilnic de sânge, iar fără ajutor din alte regiuni ale ţării operaţiile ar fi amânate chiar şi câteva săptămâni. Specialiştii avertizează că, în lipsa unei mobilizări a donatorilor, spitalele s-ar putea confrunta de la sfârşitul lunii viitoare cu o criză de sânge, informează digi24.ro.

Zilnic, spitalele din Bucureşti au nevoie de cel puţin o mie de unităţi de sânge şi de preparate din sânge. În ultimele patru luni, numărul donatorilor a scăzut până la trei sute. Din acest motiv până şi urgenţele sunt asigurate cu sânge solicitat de la centrele din ţară.

Unii bolnavi au fost trecuţi pe lista de aşteptare: Pavel Gheorghe suferă de leucemie acută şi vine deseori la spital pentru transfuzii. Ar fi trebuit să vină o dată la două săptămâni, dar cum nu este o urgenţă, a fost pus pe lista de aşteptare, mai notează sursa citată.

În lipsa unei mobilizări a donatorilor, medicii avertizează că la sfârşitul lunii octombrie s-ar putea confrunta cu o criză de sânge.

Pentru a dona sânge, un voluntar trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi avut hepatită, tuberculoză, diabet sau boli de inimă şi să prezinte un act de identitate.