După 72 de ani de la finalul bătăliei de la Stalingrad, soldaţii români căzuţi vor avea parte de un cimitir care va marca faptul că acolo şi-au dat dat ultima suflare, informează Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.
 
Proiectul, început în 2015, este în curs de derulare, iar Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a efectuat o misiune în Rusia pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările executate în  cadrul proiectului de construire a Cimitirului militarilor români care se amenajează în cadrul Complexului Memorial Internaţional de la Rossoska din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad).
 
"Membrii delegaţiei au constatat faptul că lucrările au fost realizate în proporţie considerabilă şi sunt de foarte bună calitate. 
Pe timpul prezenţei în cadrul Memorialului Comemorativ, membrii delegaţiei alături de ataşatul român al apărării au depus flori la Monumentul Central din Cimitirul Sovietic, la Monumentul Central din complexul german şi la Placa comemorativă românească din cimitirul vechi german. De asemenea, oficialii români au depus flori şi la Memorialul Sovietic de la Kurgan Mamaev", notează sursa citată.
 
Bătălia de la Stalingrad a început pe 23 august 1942 şi s-a încheiat pe 2 februarie 1943. La această bătălie, considerată una din cele mai sângeroase din istoria omenirii şi decisivă pentru cursul celui de-al doilea război mondial, au luat parte trupele armatei a treia şi a patra române, dintre care 200.000 au murit, au fost răniţi sau capturaţi. România a dat aproape un sfert din totalul victimelor acestei bătălii, din partea Axei, fiind depăşită doar de Germania, cu 400.000. Armatele a treia şi a patra au fost aproape distruse în urma bătăliei. Armata a treia a fost comandată de Generalul Petre Dumitrescu, iar Armata a Patra a fost sub comanda Generalului Constantin Constantinescu-Claps.