Un bărbat de 40 de ani din judeţul Vaslui a câştigat la CEDO un proces intentat statului român, obligat acum la plata unor despăgubiri de 7.500 de euro, după ce procurorii au dispus netrimiterea în judecată a trei jandarmi şi a unui poliţist care l-ar fi bătut pe vasluian.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză fiului unui primar din judeţul Vaslui, Cristinel Poede, în vârstă de 40 de ani, într-un proces intentat statului român, după ce bărbatul s-a considerat nedreptăţit de magistraţii vasluieni, într-o plângere formulată împotriva unui poliţist şi a trei jandarmi care l-ar fi bătut, scrie MEDIAFAX.

În urma deciziei forului european de apărare a drepturilor omului, statul român a fost obligat la plata unor despăgubiri de 7.500 de euro, din cei 10.000 de euro solicitaţi de vasluian. Astfel, CEDO a considerat că s-a încălcat articolul 3 din Convenţia Drepturilor Omului, conform căruia "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante".

În fapt, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că Poede nu a avut parte de "o anchetă echitabilă" din partea statului român în urma plângerilor formulate de vasluian la Parchet împotriva jandarmilor şi poliţistului. Atât Parchetul Militar Iaşi, care i-a cercetat pe jandarmi, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, instituţie care l-a anchetat pe poliţist, au clasat dosarul, considerând că forţele de ordine au acţionat legal. De asemenea, nici Tribunalul Vaslui, unde Poede a contestat decizia Parchetului de pe lângă Tribunal, nu i-a dat câştig de cauză, ceea ce l-a determinat pe vasluian să se adreseze CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată, în motivarea hotărârii de despăgubire a lui Cristinel Poede, că procurorii care au cercetat cazul au luat în considerare doar declaraţiile jandarmilor şi poliţistului, precum şi a unui singur martor, deşi victima agresiunii a solicitat şi audierea unui alt martor al incidentului.

"Autorităţile au ales să-şi bazeze deciziile exclusiv pe declaraţiile date de funcţionari de stat şi un martor care să confirme versiunea. În absenţa unei explicaţii plauzibile în acest sens, Curtea nu vede niciun motiv pentru a da prioritate versiunii funcţionarilor de stat în detrimentul reclamantului", se arată în hotărârea CEDO.

Potrivit plângerii depuse la CEDO, Cristinel Poede ar fi fost agresat de un poliţist de la Circulaţie şi trei jandarmi după ce ar fi refuzat să se legitimeze şi să recunoască faptul că a condus o maşină.

Incidentul s-a petrecut în vara lui 2009, în municipiul Vaslui, atunci când bărbatul de 40 de ani se afla împreună cu fratele său, acesta din urmă fiind la volanul maşinii personale. La un moment dat, autoturismul a făcut pană de cauciuc, motiv pentru care a rămas blocat în trafic într-o zonă cu staţionarea interzisă. În acest timp, a venit un poliţist de la Biroul Rutier, care i-a cerut lui Cristinel Poede, care se afla lângă maşină, să se legitimeze. Vasluianul nu a putut prezenta cartea de identitate pe motiv că îi expirase şi fusese depusă la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei în vederea eliberării unui alt document, aspect dovedit, de altfel, la CEDO.

În plus, poliţistul i-a imputat lui Cristinel Poede că se afla la volan, fiind astfel amendat pentru staţionare într-un loc nepermis. Pe motiv că nu ar fi vrut să se legitimeze şi că nu recunoştea că se afla la volan, arată Cristinel Poede în plângerea formulată la CEDO, poliţistul a cerut sprijinul Jandarmeriei. Imediat, în zonă a ajuns un echipaj de jandarmi care l-ar fi lovit de mai multe ori pe vasluianul de 40 de ani cu pumnii şi picioarele în cap şi peste corp. Ulterior, vasluianul ar fi fost trântit la pământ şi încătuşat, fiind apoi urcat în autospeciala Poliţiei şi transportat la sediul acestei instituţii, unde ar fi fost lovit cu capul de perete de către poliţist.

În urma agresiunilor suferite, Cristinel Poede a obţinut un certificat medico-legal prin care se confirmau agresiunile suferite, având nevoie de 16-18 zile de îngrijiri medicale.

Pe lângă plângerile penale făcute împotriva poliţistului şi jandarmilor, bărbatul de 40 de ani a contestat în instanţă şi amenzile date de poliţist pentru staţionare interzisă şi refuzul de a se legitima. În ambele cazuri, magistraţii i-au dat câştig de cauză, Cristinel Poede demonstrând că nu se afla la volan şi că, într-adevăr, cartea de identitate se afla la momentul legitimării de către poliţist la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Vaslui.