Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea cu privire la proiectul de lege privind gestionarea câinilor comunitari.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost depusă de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD şi PDL, printre care Haralambie Vochiţoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Călin Popescu-Tăriceanu (PNL), Ioan Ghişe (PNL), Cătălin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isăilă (PDL).

În documentul care a ajuns la Curtea Constituţională, senatorii susţin că forma în care actul normativ a fost adoptat diferă fundamental, atât în ceea ce priveşte concepţia, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul, de cea adoptată de Senatul României la data de 12 martie 2013.

"Printr-un Raport comun din 10 septembrie 2013 al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic şi al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor (comunicat chiar în ziua adoptării legii în plenul Camerei), sunt aduse modificări de esenţă legii, existând diferenţe semnificative între prevederile art. 4, 7 şi 11 etc. în cazul celor două forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân (eutanasia) etc", se arată în sesizare.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputaţilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri. Actul normativ, susţinut de majoritatea deputaţilor din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, primăriile au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Revendicarea şi adopţia sunt gratuite, se stipulează în forma proiectului adoptat de Camera Deputaţilor.

În ianuarie 2012, CCR a admis în parte sesizarea depusă de PSD şi PNL şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 din Legea pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr.227/2002, sunt neconstituţionale.

CCR a apreciat atunci că soluţiile prevăzute nu sunt clare şi previzibile, iar autorităţile locale trebuie să apeleze la eutanasiere doar în ultimă instanţă, după epuizarea celorlalte măsuri.

Judecătorii constituţionali au susţinut este necesară o responsabilizare a autorităţilor publice locale, inclusiv prin sancţiuni de natură contravenţională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii.

Pe de altă parte, CCR a reţinut că este necesară eutanasierea câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân, întrucât aceştia se află într-o situaţie de fapt diferită faţă de celelalte rase de câini.

''Curtea nu constată neconstituţionalitatea vreuneia dintre soluţiile prevăzute prin legea criticată în privinţa gestionării fenomenului câinilor fără stăpân, ci sancţionează doar lipsa de previzibilitate a legii determinată de inexistenţa unei ordini de aplicare a acestora - ordine care, în mod esenţial, ar trebui să consacre soluţia eutanasierii numai în ultimă instanţă - şi a unor proceduri clare şi precise de care autorităţile publice să fie ţinute în aplicarea soluţiilor preconizate'', este concluzia CCR.