Aproape 10.000 de copii provenind din familii nevoiaşe din Capitală şi judeţele Ilfov şi Prahova primesc rechizite şi haine de la biserici din Arhiepiscopia Bucureştilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

"Acţiunea a început. Deja multe biserici au cumpărat rechizitele, urmând să le distribuie. Şi noi, la Biserica Mătăsari, ca de altfel în multe biserici, suntem în plin proces de distribuire a rechizitelor. Până la sfârşitul săptămânii am vrea să încheiem acţiunea. Unde avem familii nevoiaşe cu mulţi copii, îi avem în vedere pe toţi", a precizat părintele Constantin Stoica.

Totodată, bisericile mai cumpără şi uniforme sau haine.

"De foarte multe ori, familiile ne cer haine pentru copii, dar acest lucru este deja obişnuit. Acum sunt biserici care oferă pe lângă rechizite şi uniforme, în funcţie de solicitările făcute de părinţi", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Părintele Constantin Stoica a precizat că această acţiune de întrajutorarea a familiilor nevoiaşe se desfăşoară în toate locaşurile BOR din ţară şi din străinătate.

"Biserica, prietena şcolii mele" - acţiune de colectare de rechizite şcolare, este apelul făcut iniţial de Biserica Sf. Pantelimon din Sectorul II al Capitalei.

Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopia Bucureştilor a cerut recent tuturor bisericilor şi mănăstirilor din subordine să sprijine cu rechizite şcolare elevii din clasele 0-XII, care fac parte din familii sărace sau defavorizate.

"Criza economică actuală ne cheamă la mai multă comuniune şi ajutorare fraternă. Din acest motiv parohiile Bisericii Orotodoxe Române sunt chemate să-i ajute pe elevi să meargă la şcoală. În 2014, numai în Arhiepiscopia Bucureştilor peste 9000 de elevi au primit rechizite în valoare de aproape 250.000 de lei, şi anume cărţi, ghiozdane, stilouri, caiete, pixuri ş.a., iar în unele cazuri au primit obiecte de îmbrăcăminte şi uniforme şcolare, toate fiind de un real folos copiilor proveniţi din familii defavorizate. Prin acest ajutor material s-a asigurat elevilor din familii sărace posibilitatea continuării studiilor. Avem speranţa că, prin astfel de acţiuni filantropice, vom reuşi să promovăm cultivarea unei legături statornice şi a unei cooperări rodnice între Biserică, familie şi şcoală", spunea recent Patriarhul României, PF Daniel.

"Alege şcoala" este un alt proiect al Patriarhiei în care sunt implicaţi 35.000 de elevi şi care are ca scop prevenirea abandonului.