Începând de anul acesta, elevii din anii terminali de liceu vor primi manuale gratuite. Pentru că este prea târziu să le achiziţioneze pe toate, ministrul Educaţiei spune că va deconta cel puţin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiază pentru BAC.
Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite chiar de anul acesta, cel puţin la materiile pe care le studiază pentru BAC, a informat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la capătul discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii elevilor. Având în vedere că decizia a fost luată pe ultima sută de metri înainte de începerea anului şcolar, Ministerul Educaţiei nu poate achiziţiona manualele direct de la editori să le pună pe băncile elevilor, însă s-a ajuns la un compromis pentru anul şcolar care începe acum. „În urma discuţiilor cu elevii, vom aloca o sumă care să le acopere măcar cheltuielile pentru manualele de la materiile care se dau la Bac. Din păcate, nu mai este timp să achiziţionăm manualele direct, dar elevii îşi vor putea deconta cheltuielile făcute pe manuale în baza unei chitanţe”, a explicat ministrul. Cîmpeanu estimează că manualele vor costa bugetul de stat în jur de 20 de milioane de lei, bani pe care speră să-i obţină la recalcularea bugetară.

Reprezentanţii elevilor spun că sunt de acord cu această formulă, dar că de la anul ar vrea să aibă manualele pe bănci, în baza unei achiziţii făcute de minister, aşa cum se face pentru elevii claselor din învăţământul obligatoriu. „Nu cred că se pot acoperi toate manualele de anul acesta, având în vedere că nu a fost prevăzută cheltuiala în bugetul iniţial. De aceea cred că e în regulă să primim manuale gratuite măcar pentru materiile de Bac”, a spus Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. În total, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, anul acesta ar urma să beneficieze de manuale gratuite 170.000 de elevi de clasa a XI-a şi 173.000 de elevi de clasa a XII-a. Până acum, manualele şcolare nu au fost distribuite gratuit la clasele a XI-a şi a XII-a fiindcă învăţământul obligatoriu, adică cel gratuit prin lege, este asigurat de stat doar până la sfârşitul clasei a X-a. În realitate, gratuitatea învăţământului de stat este sub semnul întrebării, având în vedere numeroasele cheltuieli pe care le fac părinţii pe auxiliare, caiete, rechizite şi chiar pe infrastructura şcolară. În Legea Educaţiei este trecut, ce-i drept nu foarte clar, că manuale gratuite ar trebui să fie asigurate pentru tot învăţământul preuniversitar. Chiar la dezbaterile care se ţin zilele acestea pentru noua Lege a Educaţiei s-a vehiculat varianta unui învăţământ obligatoriu de 13 clase, adică de la clasa pregătitoare şi până la sfârşitul clasei a XII-a. „Dacă s-ar institutui obligativitatea aceasta, atunci nu ar mai fi loc de interpretări, dacă să aibă sau nu şi elevii de clasele a XI-a şi a XII-a aceleaşi beneficii pe care le au ceilalţi, cum ar fi manualele gratuite”, au arătat specialiştii în Educaţie.