Crescătorii de păsări din România au solicitat marţi ministrului Agriculturii activarea măsurii de bunăstare în sector, compensarea TVA la producător cu datoriile pe care aceştia le au la bugetul de stat şi eliminarea taxelor pe care le plătesc supermarketurilor, cel puţin în perioadele de criză.

"Preţul cerealelor a început să crească destul de mult, furajele s-au scumpit deja, iar preţurile noastre la poarta fermei sunt mai mici cu un leu decât cele de anul trecut. Anul trecut, în aceaşi perioadă, vindeam cu 7,76 lei kilogramul de carcasă la poarta fermei, iar anul acesta vindem cu 6,76 lei. La acelaşi preţ în galantar, minus 12% reducerea de TVA, noi vindem cu un leu mai puţin. Acest lucru înseamnă că, cei care distribuie, care vând produsul nostru, câştigă acel leu plus taxele pe care le încasează: pe raft, pe promovare şi aşa mai departe", a spus Ilie Van, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Acesta a propus ca, în perioadele de criză, taxele pe care producătorii le plătesc către supermarketuri să fie eliminate.

"Aşa cum am spus, vindem cu un leu mai puţin kilogramul de carcasă la poarta fermei şi suntem într-o situaţie gravă din punct de vedere financiar, iar leul acesta se duce în profitul supermarketurilor. Pe lângă acest leu, comerciantul mai ia şi taxa de raft, taxa de promovare şi tot felul de alte taxe. Propun ca în perioadele de criză, aşa cum este cea pe care o traversăm cu Rusia şi cum vor mai fi şi altele, să nu mai plătim aceste taxe către supermarketuri. Cred că putem ajunge la o înţelegere cu acestea, asistaţi de instituţiile statului, ca în momentul în care îşi iau un profit atât de mare, să nu le mai plătim aceste taxe. Dacă situaţia persistă, fermierii vor intra în faliment şi vom aduce produse de afară", a avertizat şeful UCPR.

Ilie Van a mai solicitat şi activarea măsurii de bunăstare care este suspendată în noul PNDR pentru sectoarele de pasăre şi porc pentru că fermele noi nu pot beneficia de o noua sesiune de depunere.

"Au apărut în ultimii trei ani ferme noi şi acestea nu beneficiază de tratament egal în posibilitatea accesării acestei măsuri. Vă rugăm ca în această modificare de PNDR să propuneţi şi activarea măsurii de bunăstare a animalelor şi creşterea acestor angajamente de la 5 la 7 ani, urmând ca să gândim dacă mai este nevoie de încă un pachet de 7 ani", a explicat Van.

O altă problemă ridicată de crescători a fost cea legată de compensarea TVA la producător cu datoriile celelalte pe care le au către buget, recunoscând că acest domeniu aparţine de Ministerul Finanţelor, care s-a arătat întotdeauna refractar la o astfel de măsură.

Totodată, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România consideră că ar fi benefică şi o reacţie mai rapidă din partea autorităţilor în cazul unor situaţii cum a fost şi seceta din acest an.

"Pe de o parte, vrem o reacţie mai rapidă pentru previziunea unor astfel de fenomene, iar, pe de altă parte, pentru preîntâmpinarea unor pierderi care nu mai pot fi recuperate. Trebuie să instituţionalizăm dialogul între organizaţiile profesionale, producători şi instituţiile statului. Noi avem un dialog permanent şi destul de prompt cu Ministerul Agriculturii, dar de multe ori problemele legate de sectoarele noastre nu ţin doar de Ministerul Agriculturii. Această instituţionalizare presupune întreaga filieră de produs vizavi de instituţiile statului, care trebuie să fie toate implicate în dialog", a mai adăugat Ilie Van, precizând însă că "degeaba sunt semnalate problemele la Ministerul Agriculturii dacă rezolvarea acestora ţine de Ministerul Finanţelor".

Potrivit sursei citate, sectorul avicol a performat după reducerea TVA în condiţiile în care producţia internă a crescut cu 16.000 de tone, exporturile au fost mai mari mai mari cu 10%, iar importurile cu numai 8%.

România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR. Cei 200 de producători de ouă din UCPR realizează 85% — 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial, iar producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.