Deşi compararea sistemelor educaţionale din ţări diferite pare un proces extrem de complicat şi care nu ar putea niciodată surprinde toate aspectele acestui domeniu, topurile educaţionale internaţionale există. Printre cele mai apreciate se numără cel realizat de compania britanică Pearson, care a analizat date din 39 de ţări şi o regiune din America (de Nord şi de Sud), Europa, Asia şi Australia

Topul a fost realizat în funcţie de ratele absolvirii (între 2006 şi 2010), rata înscrierii la facultate, dar şi de rezultatele obţinute de elevi la o serie de teste universale susţinute o dată la trei sau patru ani, în domenii precum matematică, ştiinţe şi competenţe lingvistice.

Primul loc în clasamentul general l-a obţinut Finlanda, ţară care are unii dintre cei mai bine pregătiţi profesori din lume. Potrivit unei analize realizate de BBC, finandezii preţuiesc foarte mult meseria de profesor, au programe educaţionale competitive şi inclusiv profesorii de şcoală primară au cel puţin studii de masterat. Un alt aspect care deosebeşte Finlanda de alte ţări este faptul că municipalităţile şi chiar şcolile au posibilitatea de a modifica programa şcolară naţională.

Următoarele patru locuri în topul internaţional sunt ocupate de sisteme educaţionale din Asia: Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia şi Singapore (în această ordine). Coreea de Sud pune foarte mare accent pe examene, iar programa şcolară este structurată ca să răspundă strict cerinţelor examenelor naţionale. Mai mult, examenele sunt considerate evenimente foarte importante în societate. De exemplu, în cazul testelor de admitere la facultate cu foarte mulţi candidaţi, traficul în zona universităţii este oprit, iar avioanele sunt deviate pentru a reduce la minimum zgomotul care i-ar putea deranja pe studenţi.

Regatul Unit al Marii Britanii ocupă locul al şaselea în topul sistemelor educaţionale, fiind urmat de Olanda, Noua Zeelandă şi Elveţia. Top 10 se încheie cu Canada şi Top 20 cu Rusia. În top 20 apare şi Ungaria, care ocupă locul 18, imediat după Statele Unite ale Americii (locul 17). România s-a numărat şi ea printre ţările analizate, fiind plasată pe locul 32, în penultima grupă de ţări cu un sistem educaţional sub medie, alături de Chile (locul 33).  Ultimele locuri au revenit Indoneziei, Braziliei şi Mexicului.

Potrivit lui Michael Barber, consultant educaţional al companiei care a realizat topul, sistemele educaţionale de succes au în comun faptul că acordă un statut important profesorului şi că au „cultura” educaţiei. Realizatorii studiului concluzionează că finanţarea educaţiei este importantă, însă nu la fel de importantă precum atitudinea societăţii faţă de educaţie.

Top 20 cele mai eficiente sisteme educaţionale

 

        Finlanda

        Coreea de Sud

        Hong Kong

        Japonia

        Singapore

        Regatul Unit al Marii Britanii

        Olanda

        Noua Zeelandă

        Elveţia

        Canada

        Irlanda

        Danemarca

        Australia

        Polonia

        Germania

        Belgia

        SUA

        Ungaria

        Slovacia

        Rusia

 

Sursa:yahoo news