Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special privind securitatea alimentară internaţională.

În calitate de consilier special al preşedintelui Juncker, Cioloş va colabora strâns cu diferiţi membri ai Comisiei Europene în ceea ce priveşte contribuţia Uniunii Europene la soluţionarea acestei provocări globale. Domnul Cioloş nu va fi remunerat pentru activitatea depusă în noua sa calitate.

Preşedintele Juncker a declarat: "Crizele alimentare, presiunea asupra resurselor naturale, populaţia mondială în creştere şi schimbările climatice ne reamintesc că securitatea alimentară este o provocare importantă, pentru care Uniunea Europeană trebuie să găsească soluţii. Dacian Cioloş are o vastă experienţă în domeniul securităţii alimentare şi consider că este persoana potrivită să mă consilieze pe această importantă temă."

Dacian Cioloş a ocupat funcţia de comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală în perioada 2010–2014. În timpul mandatului, el a coordonat reforma Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020.