Proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care unităţile sistemului administraţiei penitenciare vor fi exceptate de la plata timbrului de mediu pentru autovehiculele utilizate a fost aprobat, în plenul Senatului, cu 95 de voturi "pentru" şi o abţinere.

"Susţinem proiectul de lege, având în vedere faptul că, potrivit prevederilor legale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a statului", a declarat în plen Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu.

Membrii Comisiei de mediu şi ai Comisiei pentru transporturi şi energie au elaborat un raport comun de admitere, cu unanimitate de voturi.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege.

Sistemul administraţiei penitenciare în România este constituit din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi 47 de unităţi subordonate, considerate instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Scutirea de la plata timbrului se aplică în prezent autovehiculelor utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră, de pompieri, precum şi celor destinate transportului preşcolarilor şi elevilor.

Timbrul de mediu reprezintă suma datorată de către contribuabili pentru emisiile provenite de la autovehiculele din categoriile M1, M2,M3 (autovehicule cu patru roţi destinate transportului de persoane) şi N1, N2, N3 (autovehicule cu patru roţi destinate transportului de mărfuri). Sumele colectate din timbrul de mediu alimentează bugetul Fondului pentru mediu şi se utilizează de Administraţia Fondului pentru mediu în vederea finanţării programelor şi proiectelor pentru protecţia mediului.

La Senat este depus şi un proiect legislativ, de către deputaţii PSD Ioan Denaş, Mihai Viorel Fifor şi Marian Pavel, pentru eliminarea taxei privind timbrul de mediu.

Proiectul are un singur articol şi prevede abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 9 din 19 februarie 2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit căruia timbrul devine venit la bugetul Fondului pentru mediu şi se utilizează de Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea finanţării programelor şi proiectelor pentru protecţia mediului.

Iniţiativa legislativă a celor trei parlamentari PSD urmează să intre în procedură legislativă.