Elevii şi studenţii din România au câştigat 15 medalii de aur, 30 de argint şi 26 de bronz la concursul internaţional de proiecte IT Infomatrix, organizat la Bucureşti, în perioada 14-18 mai, de către Lumina Instituţii de Învăţământ.

"România este marele câştigător al acestui concurs, obţinând 15 medalii de aur la toate categoriile. Ţara noastră a fost urmată pe podium de Mexic şi Turcia, iar pe locurile patru şi cinci s-au clasat Ecuador si Olanda.(...) Din cele 15 medalii câştigate de România, trei sunt la categoria Hardware Control, prin Tudorache Ana Maria, Ojog Miruna şi Ionuţ Budişteanu, una la Programming (Ionascu Alexandru), două la Short Movies (Meryem Karagoz si Nuryie Gursoy), iar restul la categoria Robotics", precizează un comunicat de presă al organizatorilor, remis luni Agerpres.

Organizatorii au oferit câştigătorilor 380 de medalii, dintre care 58 de aur.

Cei peste 600 de participanţi din 51 de ţări au concurat la categoriile: Computer Art, Hardware Control, Programming, Short Movie şi Robotics.

"Roboţi care ajută copiii cu autism să socializeze, să comunice, să se adapteze la mediul în care trăiesc sau case inteligente care udă singure gazonul sau care iţi reduc facturile la utilităţi la nivelul unei garsoniere, deşi vorbim de un spaţiu de peste 200 mp, sunt doar câteva din proiectele interesante care au putut fi văzute la Infomatrix 2015. De asemenea, printre proiectele expuse si care au concurat în această competiţie, au mai fost roboţi care ajută persoanele nevăzătoare şi chiar un scooter care funcţionează exclusiv pe bază de energie alternativă", se arată în comunicatul citat.

Infomatrix este o competiţie internaţională organizată anual în România, începând cu anul 2003, de Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, fiind iniţiată pentru a permite celor mai buni elevi şi studenţi din domeniul IT să se cunoască şi să facă schimb de idei prin prezentarea de proiecte IT&C.