Peste 25.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat sâmbătă la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu România, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia, relatează presa de la Chişinău.

Potrivit PRO TV Chişinău, organizatorii au anunţat că peste 25.000 de persoane s-au reunit sâmbătă în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cu steaguri şi pancarte, în timp ce pe o scenă improvizată se intonează cântece patriotice. În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost adus şi un tricolor imens.

În timp ce în faţa Guvernului mii de persoane au strigat "Unire", în spatele clădirii Executivului, zeci de poliţişti sunt pregătiţi să facă faţă unor eventuale violenţe. Ajunşi în faţa ambasadei Rusiei, manifestanţii au scandat "Armata rusă afară!", "Ruşine!", "Hoţii!", "Good Bye, Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!". Ulterior, ei s-au îndreptat spre ambasadele Statelor Unite şi României.

Evenimentul, organizat de Tinerii Moldovei şi Acţiunea 2012, a avut loc pe fondul expulzării liderului Mişcării Acţiunea 2012, George Simion. Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să participe la marşul de sâmbătă.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca măsură asigurătorie" împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.