Pedeapsa cu închisoare de la un an la şase ani pentru reţinerea şi nevarsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă este neconstituţională, după cum a stabilit Curtea Constituţională (CCR).

 Plenul Curţii Constituţionale a admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale, se menţionează într-un comunicat al CCR, preluat de avocatnet.ro

Mai exact, articolul respectiv prevede că reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Curtea a constatat că legea nu defineşte noţiunea de "impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa", astfel că norma care încriminează infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întruneşte condiţiile de claritate, previzibilitate şi accesibilitate, încălcând prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalităţii.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, iar aceasta va fi comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR.

Odată cu publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial, articolul declarat neconstituţional va fi suspendat timp de 45 de zile, ceea ce înseamnă că acesta nu se va mai aplica. Dacă pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu va pune în acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei, efectele juridice ale acestora vor înceta definitiv, după expirarea celor 45 de zile.