România este una dintre cele cinci ţări care nu-şi protejează cetăţenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeaşi listă se mai află Cehia, Grecia, Austria şi Slovacia.

Ţara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislaţiei internaţionale. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii cronice sau cancer.

„Legile antifumat reprezintă un mod simplu de a proteja sănătatea cetăţenilor. Cu experienţa acumulată în alte ţări, astfel de legi pot fi implementate direct şi cu costuri reduse. Multe ţări europene, în special Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, România şi Slovacia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile” a spus Archie Turnbull, Preşedintele Smoke Free Partnership, potrivit adevarul.ro.

De partea celalată, producătorii de ţigări spun că înăsprirea legislaţiei ar putea duce la dispariţia a aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar afacerile din industria tutunului s-ar putea înjumătăţi.

„Dincolo de aspectele legale, morale, economice, fumatul pasiv este o cauză de boală şi suferinţă ce poate fi evitată fără nici un cost, fără nici un efort; doar printr-o lege corectă, completă, fără compromisuri. Orice compromis, orice ‘spaţiu pentru fumat’ înseamnă o expunere la o otravă care te îmbolnăveşte şi te omoară lent, dar sigur”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului la Comisia Europeană