Deţinătorii de câini au obligaţia să-i sterilizeze, să-i microcipeze şi să-i înscrie în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS).

Numai că, până la începutul acestei luni, 1.122.137 de români au făcut ce scrie în lege, potrivit datelor pe care ni le-au pus la dispoziţie reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari, instituţia care deţine acest registru.

Câţi câini sunt la noi în ţară nu se ştie cu exactitate. S-ar părea că undeva la 4 milioane se află în curţile şi în casele românilor, ceea ce înseamnă că până în prezent aproximativ 70% dintre posesorii de animale nu s-au supus cerinţelor legii.

Dar pot sta liniştiţi, pentru că autorităţile sunt în ceaţă şi e o nedumerire totală în ceea ce priveşte aplicarea amenzilor cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.>
În acest moment nu s-a stabilit nici o modalitate de control şi nici nu există încă aparatura necesară. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ne-au declarat, zilele trecute, că nimeni nu a fost amendat până acum.

Dar nici nu se ştie sigur cine va face controalele, cel mai probabil vor merge inspectori ai ANSVSA şi agenţi ai Poliţiei Locale. Nici aparatele cu care vor merge pe teren nu există.

Cei mai mulţi români spun că nu şi-au înregistrat câinii din cauza costurilor ridicate ale sterilizării şi microcipării. Întreaga operaţiune ajunge să coste chiar şi 200 de lei, dar depinde de fiecare cabinet veterinar în parte.

Cele mai mari tarife sunt practicate în Bucureşti. Identificarea şi înregistrarea câinilor este obligatorie în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.