Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, l-a propus pe procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu, pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al DIICOT.

În prezent, Horodniceanu este seful Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT, iar propunerea pentru numirea sa in fruntea Directiei centrale a fost transmisa joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei.

Potrivit legii, procurorul sef al DIICOT este numit de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM.

Seful DIICOT trebuie sa fie ales "dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data", se mentioneaza in documentul citat.

Reprezentantii Ministerului Justitiei au prezentat cateva elemente, din cariera profesionala a procurorului Horodniceanu, care il recomanda pentru a conduce DIICOT.

Acesta are o vechime de 16 ani in functia de procuror, dintre care sase ani in functii de conducere, iar in prezent este procuror-sef al Serviciului Teritorial Iasi al DIICOT din anul 2012.
Daniel-Constantin Horodniceanu a fost "procuror-sef al Biroului Teritorial Iasi - DIICOT, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv procuror - sef al Serviciului Teritorial Iasi - DIICOT in perioada iunie 2012 - 2015".

De asemenea, procurorul a fost formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului, precum si formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.

Horodniceanu a participat la numeroase forme de pregatire profesionala organizate in tara si in strainatate, mai spun oficialii Ministerului Justitiei, care adauga ca acesta este autor al mai multor articole de specialitate juridica. Totodata, procurorul a urmat "cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale".

In comunicatul citat se precizeaza ca, in cadrul discutiilor cu ministrul Justitiei, Horodniceanu "a identificat si prezentat obiective si masuri clare si pragmatice privind eficientizarea activitatii structurii, dovedind abilitati de organizare, comunicare, spirit de echipa si viziune strategica asupra directiilor de dezvoltare a DIICOT".

In incheiere, Cazanciuc le-a multumit tuturor celor sase magistrati care au participat la procesul de selectie pentru sefia DIICOT. Printre acestia s-au numarat patru procurori DIICOT, adjunctul sefului Directiei Giorgiana Hosu, precum si un procuror militar din cadrul DNA.