Primarul din Câmpulung Moldovenesc spune că municipiul a fost executat silit de ANAF cu 2,3 milioane de lei pentru un credit garantat de Guvern şi accesat pentru un proiect judeţean de utilităţi, edilul susţinând că centrala termică de cogenerare construită în urma programului nu este funcţională.

Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că judeţul Suceava, reprezentat de Consiliul Judeţean, împreună cu alte 61 de localităţi, între care şi Câmpulung Moldovenesc, au contractat un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului "Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava".

Din valoarea împrumutului, pentru municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost alocată suma de 13.469.130 de euro cu o perioadă de rambursare 20 de ani şi o perioada de graţie de 5 ani de la ultima tragere.

Banii respectivi au fost investiţi în construirea unei centrale termice de cogenerare, care nu a fost pusă însă în funcţiune şi nici nu va putea fi folosită vreodată întrucât nu este viabilă, potrivit primarului.

Negură a explicat că, până în prezent, ratele de capital au fost plătite de Ministerul de Finanţe, care este şi garantul creditului, iar până în septembrie 2014 dobânzile aferente creditului şi penalităţile au fost plătite din bugetul local, plata creditului făcându-se semestrial.

Primarul a precizat că, în 5 decembrie 2014, Serviciul Fiscal Municipal Câmpulung Moldovenesc a înştiinţat Primăria că a fost emis titlu executoriu pentru suma de 2.148.855 lei , întrucât a expirat scadenţă ratei de credit din septembrie 2014, iar în 23 martie 2015 municipiul a fost obligat să achite suma de 2.305.677,81 lei reprezentând debitul aferent fondului de risc şi accesoriilor aferente debitului.

Prin proiectul "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene" în judeţ au fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ.

În prezent, funcţionează doar centrala termică din Rădăuţi, cele din Gura Humorului şi Siret fiind închise după circa un an de la darea în folosinţă din lipsă de beneficiari, iar la Vatra Dornei nu a fost pusă în funcţiune întrucât Transgaz nu a reuşit încă să finalizeze lucrările la magistrala de gaze naturale care leagă Câmpulung Moldovenesc de Vatra Dornei.

Creditul de 86,3 milioane de euro obţinut de CJ Suceava trebuie să fie achitat în 25 de ani.