Vrei să devii spion? Un prim pas este vizionarea unui fil pe pagina de internet a Serviciului Român de Informaţii, care te ajută să-ţi verifici aptitudinile specifice muncii într-o astfel de instituţie. Evident, ca nu este suficient, pentru ca la SRI ajung cei mai buni dintre cei buni. Şefii de promoţie sau olimpicii au toate şansele să fie evaluaţi discret de angajaţii Serviciului Român de Informaţii.

Dacă ai reţinut din prima cum era îmbrăcat spionul, la ce oră se petrece scena şi, mai ales, dacă ai identificat omul de legătură, ai aptitudinile necesare unei cariere în SRI.

Este important să reţii şi detalii precum reclamele de pe stradă sau culorile anumitor obiecte. Aceste calităţi sunt importante, dar nu suficiente. Spionii sunt, de obicei, foşti elevi de elită.

Ofiţerii SRI sunt specializaţi în psihologie, IT, economie, drept, istorie, antropologie, limbi străine sau sunt medici militari. Pregătire intensă şi continuă, acestea sunt cuvintele cheie. Eşti avertizat însă de la început că nu vei avea o viaţă normală. Un angajat al SRI nu poate răspunde la întrebarea "cum a fost azi la serviciu" atunci când ajunge seara acasă.