Procurori ai Parchetului General şi ofiţeri de poliţie efectuează marţi 32 de percheziţii în Bucureşti şi pe raza judeţelor Prahova, Giurgiu şi Dâmboviţa, printre care, potrivit unor surse judiciare, şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi dare de mită.

Reprezentanţii UMF sunt suspectaţi că ar fi atribuit în mod ilegal contracte de achiziţii publice, 6 persoane urmând să fie conduse la audieri.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că persoane aflate la conducerea unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Pe de altă parte, IGPR informează că reprezentanţii universităţii ar fi atribuit contracte de achiziţii publice pe fondul unor acte de corupţie, prin încălcarea legilor care reglementează acest domeniu de activitate — prin încredinţare directă ori prin procedura simplificată de cerere de oferte.

Astfel, achiziţiile publice ar fi fost atribuite fără concurenţă şi transparenţă şi fără a fi respectat principiul eficienţei utilizării fondurilor alocate şi cel al tratamentului egal între operatorii economici.

La acţiune participă ofiţeri şi lucrători ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi poliţişti de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de la Institutul Naţional de Criminalistică, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

AGERPRES