Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Duminică - 30 aprilie 2017 12:23:31

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Curtea Constituţională: Arestul la domiciliu este echivalent cu detenţia


23 martie 2015

citeşte totul despre:
afaceri,
arest,
masura,
legislatia,
discrimineaza,
curtea,
diferenta,
eventuala,
detentie,
patronul,
lunii,
judecatorilor,
zilele,
postura,
procurorilorrating  rating  rating  rating     (423 vizualizări)

Diferenţa de confort dintre arestul în spatele gratiilor şi cel în locuinţa personală nu îi discriminează pozitiv pe cei aflaţi în cea de-a doua postură. Este răspunsul judecătorilor Curţii Constituţionale la solicitarea procurorilor DNA ca zilele de arest la domiciliu să nu mai fie scăzute din pedeapsă. Potrivit magistraţilor, indiferent de locul în care un inculpat este arestat, libertatea îi este îngrădită.

Cererea DNA a fost invocată în dosarul omului de afaceri Gruia Stoica. Patronul GFR este în arest la domiciliu de aproape un an.

La începutul lunii, o primă instanţă l-a condamnat pe Gruia Stoica la patru ani de închisoare cu executare. Dacă decizia rămâne definitivă şi după încă un an de proces, omul de afaceri deja şi-a ispăşit jumătate de pedeapsă. DNA a susţinut că zilele de arest la domiciliu nu ar trebui scăzute integral din pedeapsă, însă CCR nu a fost de acord.

„Curtea apreciază că eventuala diferenţă de confort sau regim între diferitele locaţii (privative de libertate) nu este o condiţie a stabilirii dacă măsura respectivă este sau nu o măsură privativă de libertate”, se arată în motivarea deciziei Curţii.

Membrii CCR explică, totodată, că practica există şi în alte state. Astfel, în Bulgaria o zi de arest la domiciliu este considerată o zi de închisoare, la fel ca în Letonia. Pe de altă parte, în Ungaria o zi de închisoare este echivalentă cu patru zile de arest la domiciliu.

În ultimul an, de la introducerea în legislaţia românească a arestului la domiciliu, peste 100 de persoane au primit această măsură. Unii dintre politicienii care au trecut prin arest au criticat aspru condiţiile de detenţie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

– Ia zi fato, am auzit că ai fost la teatru cu amantul, ce a fost acolo?
– A fost tragicomedie!
– Cum adică?
– Ne-am întâlnit cu soţul meu acolo şi el… tot cu amanta!
„Numai cei care nu pot să iubească îmbătrânesc şi mor.” — George Călinescu

Curs valutar
28 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5333 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.1453 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3604 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online