Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă, a declarat Mariana Mărdărescu, şef de clinică la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, anunţă Mediafax.

"Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. În medie, aveam, anual, între 720 şi 850 de cazuri noi pe an. Acum am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25 - 30 de ani, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. 57% dintre pacienţi s-au infectat prin transmitere sexuală", a explicat, vineri, medicul Mariana Mărdărescu la conferinţa Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) "Vrem să trăim", o campanie care cere responsabilitate autorităţilor pentru pacienţii cu HIV.

Ea a mai spus că, din nefericire, foarte multe persoane renunţă la tratament din proprie iniţiativă.

"Din păcate, avem, în fiecare an, aproape 350-400 de bolnavi care renunţă la tratament din proprie iniţiativă, cel mai mare număr fiind înregistrat în 2012, când 650 de pacienţi nu şi-au mai luat medicaţia pentru că nu au vrut", a mai spus M. Mărdărescu.

Acest lucru creează probleme pentru că, dacă revin după o perioadă mai mare de timp, reluarea medicaţiei este mai scumpă, a explicat doctorul.

Totodată, medicul a ţinut să atragă atenţia că printre persoanele care renunţă la tratament din proprie iniţiativă sunt şi gravidele. "Există obiceiul ca pacientele gravide să nu ia tratament pentru că ştiu că pe durata sarcinii este interzisă orice medicaţie, dar dacă o gravidă opreşte şi porneşte tratamentul se poate întâmpla ca boala să treacă la copil", a mai spus şefa clinicii.

Digi 24