România riscă să piardă finanţarea europeană pentru programul "Laptele şi cornul", iar pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeană ţara noastră ar trebui să se alinieze la iniţiativa europeană similară şi să elaboreze cât mai repede o strategie naţională, a declarat Ciprian Ciucu, director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), cu ocazia prezentării unui raport pe această temă.

"Sunt necesare redefinirea şi alinierea obiectivelor programului naţional cu cele ale schemei europene 'Laptele în şcoli' prin care este susţinută în bună măsură iniţiativa naţională şi prin care România a atras până acum peste 40 de milioane de euro. În plus, atragem atenţia asupra necesităţii armonizării strategiilor naţionale sectoriale din domeniile educaţie, sănătate şi agricultură cu programul naţional. În acest sens se poate acorda o consistenţă în intervenţie şi un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunităţii, şcolii şi elevilor", susţine Ciprian Ciucu, citat de Agerpres.

Potrivit raportului CRPE, programul "Laptele şi cornul" este eficient din punct de vedere economic dacă raportăm suma de până la 200 de lei alocată pe parcursul unui an şcolar pentru ca un elev să beneficieze de program la avantajele pe termen mediu şi lung ale programului.

De asemenea, în raport se spune că programul "Laptele şi cornul" este o măsură importantă de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din România (locul şase ca cifră de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic în cadrul acestui program, respectiv 1/6 din producţia naţională de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezintă un adevărat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectată de criză şi, în curând, sub o presiune concurenţială fără precedent, ca urmare a eliminării cotei de lapte în UE (aprilie 2015) şi embargoului impus Rusiei.