Parlamentul European este preocupat de egalitatea între femei şi bărbaţi, apreciind, într-o rezoluţie nelegislativă, adoptată  săptămâna aceasta cu 441 de voturi la 205 şi 52 de abţineri, că “politicile trebuie să se schimbe, pentru a realiza egalitatea dintre femei şi bărbaţi”.

“Deşi există progrese în anumite aspecte ale inegalităţii de gen, rămân încă multe lucruri de făcut pentru a reduce diferenţele de salarizare, a îndepărta blocajele din cariera femeilor, a corecta lipsa de independenţă financiară a acestora, a îmbunăţăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, inclusiv prin concediu parental, şi pentru a proteja drepturile şi accesul femeilor la contracepţie şi avort”, se arată în rezoluţia PE. Având în vedere că aranjamente profesionale mai flexibile pot îmbunătăţi participarea femeilor pe piaţa muncii, dar le pot afecta şi salariile, deputaţii europeni încurajează femeile şi bărbaţii să împartă responsabilităţile familiale. Taţii ar trebui să aibă dreptul la cel puţin zece zile de concediu de paternitate plătit, se arată în textul rezoluţiei.

Eurodeputaţii cer Consiliului de Miniştri să deblocheze discuţia privind propunerea de directivă privind concediul de maternitate, suspdendată din 2010.

Pentru a ajuta la echilibrarea vieţii profesionale cu cea personală, deputaţii cer Comisiei Europene să ofere statelor membre mai mult sprijin financiar pentru sisteme de îngrijire a copiilor cu costuri suportabile. Deputaţii arată că şi Comisia recunoaşte că motivul principal pentru care femeile nu se întorc la muncă sau aleg să lucreze cu program redus este costul serviciilor de îngrijire a copiilor.

În fiecare an, Parlamentul European adoptă o rezoluţie prin care evaluează progresele înregistrate în realizarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi