O tânără din Bucureşti este obligată de instanţă să îi înapoieze fostului logodnic, un om de afaceri american, 200.000 de dolari, bani pe care el i-a dat pentru nunta care n-a mai avut loc, relatează Ştirile Pro TV.

Aceasta primă sentinţă a venit la aproape 4 ani de când în noul cod civil au apărut articole care reglementează logodna.

Richard Grover şi Alina s-au cunoscut în 2010, la Londra, acolo unde românca lucra într-un bar. Relaţia lor a durat aproape 2 ani, timp în care americanul a ajuns şi în România. Îndrăgostit, i-a dăruit Alinei un inel de logodnă, cu diamante, de 8.000 de dolari.

„I-am întâlnit familia de multe ori, am vorbit cu ei, am fost acasă la ei. Aşadar, a fost, aşa cum am mai spus, un proces foarte complex să mă fraudeze şi tind să cred că nu sunt singurul bărbat căruia i-a facut asta”, a povestit Grover.

Potrivit avocaţilor, Alina a primit 60.000 de dolari ca să organizeze petrecerea de nuntă, alţi 60.000 de dolari ca să îşi cumpere o maşină, iar chiria apartamentului din Londra, unde locuia cu sora ei, l-a costat pe Richard 7.000 de lire sterline.

„Au fost mai multe scuze pentru care a avut nevoie de bani: una a fost că era logodnica mea şi trebuia să o susţin când era în Londra cu sora ei. De asemenea, voia bani pentru mama ei, pentru că era bolnavă, apoi i-am dat dat bani ca să pregătească casa noastră, care urma să fie în Văleni”, a relatat omul de afaceri.

Richard a povestit că în momentul în care el nu i-a mai dat bani Alinei, aceasta a rupt relaţia, iar el i-a cerut banii cheltuiţi înapoi. Pentru că fata a refuzat, a dat-o în judecată. Richard a reuşit să dovedească în instanţă câţi bani a cheltuit cu fosta logodnică.

„A ţinut fiecare chitanţă, fiecare bon, fiecare cheltuială pe care a făcut-o cu pârâta, sora ei şi, bineînţeles, toată familia”, a explicat avocatul Dan Dandes.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Alina trebuie să îi înapoieze fostului logodnic 200.000 de dolari, contravaloarea darurilor de logodnă şi căsătorie.

Fosta logodnică nu a vrut să comenteze situaţia. Sentinţa definitivă este prima de acest fel dată de instanţă, din 2011 de când logodna a fost reglementată în noul cod civil, care spune că „în cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putinţă, în măsura îmbogăţirii”.

Noul Cod Civil spune că logodnicul părăsit cu puţin timp înainte de nuntă sau imediat după, poate să ceară în instanţă despăgubiri celui sau celei care l-a abandonat.