Înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016 începe luni. Părinţii pot completa cererile până în 13 martie, online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înregistrarea copiilor.

În prima etapă, care are loc în perioada 23 februarie - 13 martie, vor fi înregistrate cererile de înscriere în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie.

Părinţii vor putea depune cererile online sau la unitatea de învăţământ, de luni până vineri, între orele 08.00 şi 20.00, iar sâmbata între orele 09.00 şi 13.00.

În perioada 20-21 martie, în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare vor fi afişate listele copiilor înscrişi după prima etapă.

Locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afişate pe 23 martie, la unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Etapa a doua va avea loc în perioada 24 martie - 3 aprilie, când vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ. În această etapă pot fi depuse solicitările de înscriere în altă şcoală decât cea de circumscripţie. Părinţii vor completa o cerere de înscriere, iar repartizarea se va face pe locurile rămase disponibile după prima etapă, potrivit Mediafax.

În 10 aprilie vor fi afişate, la unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare, listele cu copiii înscrişi după a doua etapă.

Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile după fiecare etapă de înscriere.

Cererile părinţilor care nu au reuşit să îşi înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere vor fi înaintate inspectoratului şcolar şi soluţionate în perioada 14-17 aprilie.

Copiii în vârstă de şapte ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014 - 2015 pot fi înscrişi direct în clasa I. Pe 10 aprilie vor fi afişate, la fiecare şcoală, listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Potrivit Ministerului Educaţiei, departajarea în cazul în care numărul de copii este superior numărului de locuri se face în baza unor criterii generale şi specifice. Astfel, pot fi înscrişi copiii care au fraţi în aceeaşi şcoală, cei care sunt orfani de unul sau de ambii părinţi sau cei care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap. Dacă nu se poate face departajarea după aceste criterii generale, sunt aplicate şi criteriile specifice, acestea fiind elaborate de fiecare unitate de învăţământ în parte, cu menţiunea că acestea nu pot fi discriminatorii şi trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale.

Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învatamântul primar, a precizat Ministerul Educaţiei.

Înscrierile în învăţământul privat se desfăşoară conform aceluiaşi calendar din învăţământul de stat.