Curtea de Conturi a descoperit nereguli mari la Ministerul Economiei, în urma auditului efectuat pentru anul 2013. Conform raportului, foarte multe plăţi au fost făcute fără bază legală. În 2013, până la mijlocul lunii octombrie, ministerul a fost condus de Varujan Vosganian, personajul care tocmai a fost salvat de colegii din Parlament de urmărirea penală. În ultima parte a anului, funcţia a fost preluată de Andrei Gerea, actualul ministru al Energiei.

Peste 80 de milioane de lei este valoarea plăţilor făcute fără bază legală de Ministerul Economiei în 2013, potrivit raportului Curţii de Conturi.

În document se arată că Ministerul Economiei a alocat 3,6 milioane de lei de la buget către antreprenorii români implicaţi în proiectul Combinatului de la Krivoi Rog din Ucraina. Banii au fost daţi însă fără o analiză a investiţiei. Asta în condiţiile în care lucrările la acest combinat, din care România deţine o cotă de 28 la sută, au fost sistate în 1996, anunţă Digi 24.

Inspectorii Curţii de Conturi mai susţin că oficialii din Minister au aprobat efectuarea unor plăţi de peste 38 de milioane de lei către companiile din industria de apărare, fără a avea garanţii că aceşti bani vor fi utilizaţi în scopul pentru care au fost acordaţi. Tot aceste firme au primit 38,5 milioane de lei pentru plata salariilor şi a contribuţiilor de asigurări sociale, însă fără a se efectua o analiză pentru fiecare companie în parte.

Instituţia a mai constatat că o serie de companii au primit ajutoare de la bugetul de stat, în valoare de 170.000 de lei, pentru a participa la târguri internaţionale, deşi nu îndeplineau condiţiile legale.

În plus, Ministerul Economiei nu a recuperat dividende cuvenite statului român, de aproape 38 de milioane de lei, din profitul înregistrat de Transgaz în anul 2012.

Nereguli au fost găsite şi la companii din subordinea Ministerului. De exemplu, Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin a cumpărat bunuri şi servicii cu preţuri mai mari decât cele contractate. Valoarea acestor plăţi se ridică la aproape 15 milioane de lei, estimează inspectorii Curţii de Conturi.

Foto: evz.ro